Rendőröket tartóztattak le korrupció gyanújával

2010.06.21. 12:24
Vesztegetés gyanújával kerültek előzetes letartóztatásba azok a XV. kerületi rendőrök, akik a nyomozó ügyészek szerint gyanúsított szabadlábra helyezéséért, illetve nyomozás megszüntetéséért kértek pénzt.

Múlt hét szerdán elfogtak és pénteken előzetes letartóztatásba helyeztek három fővárosi rendőrt. A XV. kerületben szolgáló őrnagyot, hadnagyot és törzszászlóst a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly nyáron, illetve ősszel elkövetett cselekmények miatt gyanúsította meg hivatalos személy által, fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel.

M. János hadnagy és S. Tibor törzszászlós 2009. szeptemberében felvette a kapcsolatot a kerületi rendőrkapitányságon folyamatban lévő büntetőügyben előzetes letartóztatásban lévő L. János élettársával, akitől 1 milliót kértek azt ígérve, hogy elintézik L. János szabadlábra kerülését. Az előzetes letartóztatás megszűnését követően L. János élettársa a kért összeget átadta. A két rendőr mindeközben tudta, hogy a nyomozás felügyeletét gyakorló kerületi ügyészség nem is indítványozza az előzetes letartóztatás meghosszabbítását.

A gyanú szerint nem sokkal később, októberben M. János és S. Tibor megkereste L. Jánost azzal, hogy fejenként félmillióért a nyomozás megszüntetését is elintézik. A megszüntető határozat meghozatala után a két rendőr ezt a pénzt is átvette.

Az eljárás harmadik gyanúsítottja P. Péter rendőr őrnagy a fenti ügyben kért pénzt azért, hogy elintézze L. János szabadlábra kerülését. E mellett P. Péter 2009 júniusától 2009 októberéig több alkalommal jogosulatlanul kért le, és adott ki arra nem jogosult személyeknek adatokat a személyi és gépjármű nyilvántartásból.

A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteken elrendelte mindhárom, múlt szerdán elfogott rendőr előzetes letartóztatását azért, mert álláspontja szerint a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén fennáll a veszélye a bizonyítási eljárás megnehezítésének, tanúk, más gyanúsítottak befolyásolásának, okiratok eltüntetésének.