Újra vadászni akarják a borneói krokodilokat

2010.06.28. 20:41

A Borneón élő bordás, vagy más néven sósvízi krokodil (Crocodylus porosus) egyedszámát jelenleg 11-15 ezer darabra teszik, míg húsz évvel ezelőtt mindössze 1-5 ezer példányt számoltak össze a kutatók - mondta Augustin Tuuga, a Borneó északi részén fekvő Sabah állam vadvédelmi minisztériumának vezetője. "Azt szeretnénk elérni, hogy a sósvízi krokodilt a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) listájában a veszélyeztetett kategóriából a nem feltétlenül veszélyeztetett kategóriába minősítsék át" - hangsúlyozta.

Tuuga szerint korábban hatalmas kereslet volt a krokodilbőr iránt, elsősorban a táskák és egyéb ruházati kiegészítők gyártásához vadászták, illetve a húsa miatt is igen kelendő volt egész Ázsiában.

Sósvízi krokodil
Sósvízi krokodil

"A Washingtoni Egyezmény miatt a sósvízi krokodilokat csak tenyésztelepekről lehetett beszerezni, ám amint lekerülnek a listáról, ismét szabadon lehet vadászni rájuk. Mindezek előtt azonban ki kell dolgoznunk egy olyan megfigyelési rendszert, amellyel nyomon követhetjük a krokodilpopuláció változását, nehogy számuk megint a veszélyes szint alá süllyedjen".

A krokodilok közül a sósvízi krokodil bőre a legértékesebb. A veszedelmes ragadozó Sri Lankától a Csendes-óceán nyugati részén elterülő Caroline-szigetekig szinte mindenhol megtalálható. Az állatok számának növekedésével az elmúlt tíz év során 38-ra nőtt az ember elleni támadások száma, ezekből 23 volt halálos, 15 pedig komoly sérüléssel járó baleset.

A legutóbbi halálos kimenetelű krokodiltámadást a múlt hónapban jelentették Malajzia déli részéből, ahol egy kagylószedő férfi maradványait találták meg.

Egy kifejlett sósvízi krokodil hossza akár a hét métert, súlya pedig az 1300 kilogrammot is elérheti. A bordás krokodil teste igen széles. Hatalmas fején a szemétől az orra felé két barázda húzódik. A kifejlett állatok színe szürke, barnásszürke vagy aranybarna.