Tojás nagyságú jég esett Bánréven

2010.07.04. 08:45
Hatalmas a kár a Borsod megyei Bánrévén, ahol szombaton, kora délután óriási pusztítást végzett a jégesővel érkező vihar, a lakóházak csaknem kilencven százaléka megrongálódott.

Hajdú Gábor, Bánréve független polgármestere azt mondta: "megsaccolni" sem lehet a kár nagyságát, véleménye szerint milliárdos pusztítást végzett a félórás jégeső. A faluban a lakók egy részének van biztosítása, de sokuknak nincs. Személyi sérülés egyébként nem történt.

A károk felmérése megkezdődött, és az ideiglenes helyreállítás is: lefóliázták a tetőket, hogy legalább a beázástól megvédjék a házakat.

Bánrévén szombaton kora délután tyúktojás és teniszlabda nagyságú jég is esett, a lakóházak csaknem kilencven százalékát megrongálta a vihar. Hajdú Gábor akkor azt mondta: a falu 540 lakóházából legalább 450-en tönkrement a tető.

A helyszínen tapasztaltak szerint a palát teljesen szétverte a hatalmas méretű jég, de a cseréptetőkben is sok kárt okozott. Fák dőltek ki, ágak törtek le, azokat is el kellett távolítani az úttestről, mivel több helyen akadályozták a közlekedést. Az autókban és egyéb járművekben is tetemes kár keletkezett.

Az MTI információi szerint Hét nevű községben csaknem ötven, Sajópüspökiben 200 ház sérült meg, és Sajónémetiben is több épület megrongálódott.