Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ismert kamionversenyző a repülőszerencsétlenség egyik áldozata

2010.07.06. 08:00 Módosítva: 2010.07.06. 12:20
A III. kerületi Aranyhegyi lejtőnél egy mező fölött körözött a Cessna-172es, amikor elveszítette a sebességét, és a földbe csapódott. Állítólag ismerős biciklisekről készítettek felvételeket, akik trükköket mutattak be a hegyoldalon. A gép három utasa meghalt az összeégett repülőben. Az Oxxo Racing Team kamionversenyzője, Szobi Balázs, a csapat sajtófőnöke, Tarsoly Tamás és Szabó András, a Monster energiaital cég egyik munkatársa voltak a hétfő esti repülőbaleset áldozatai.

Légibaleset történt hétfőn este Budapesten. Egy motoros kisrepülőgép zuhant le a III. kerületi Aranyhegyi lejtőnél.

A lezuhant gép kiégett

A Cessna repülőgép Budapesten, a III. kerületi Taliga utca egy telekre zuhant - mondta Paul Tamás, a Fővárosi Tűzoltóság sajtóügyeletese.  A Cessna részben kiégett, részletekről később ígértek tájékoztatást.

Szobi Balázs
Szobi Balázs

A Független Hírügynökség úgy tudja, valószínűleg a baleset áldozatai között van Szobi Balázs, az Oxxo Racing Team egyik kamionos versenyzője, több cég tulajdonosa. Az áldozat, a 37 éves férfi több extrém sportban is kipróbálta magát, egyebek mellett pilóta is volt. Kamionnal először 2004-ben indult a Dakar egyik európai szakaszán, 2006-tól pedig már saját csapattal, a Flex Dakar Teammal indult, kamionnal 2007-ben 5. lett a versenyen. Többször indult és jó helyezéseket ért el a Truck Race Camionship versenyen.

Tarsoly Tamás
Tarsoly Tamás

Az Oxxo Racing egyik munkatársa az Index kérdésére megerősítette, hogy Szobi Balázs az egyik áldozat. A másik áldozat a repülő tulajdonosa és pilótája, a 22 éves Tarsoly Tamás volt. A harmadik áldozat Szabó András, a Monster Energy Drink marketing munkatársa, feltehetően ő fotózott a gépről. A gép a Farkashegyi repülőtérről szállt fel a baleset előtt, a hírügynökség úgy tudja, a reptér előtt este csak a három áldozat kocsija maradt. A Bors Online információi szerint a 22 éves tulajdonos vezette a gépet, és a 24 éves Sz. András fotózta a hegyoldalban mountain bike-pályán gyakoroló barátait.

A Tereprali.hu információi szerint a pilóta és a két utas épp a tereprali szakágvezető Liszi László fiát, Liszi Attilát és társait filmezte biciklizés közben a harmadik kerületben. "Attila elmondása szerint a gép a harmadik kör után az egyik fordulóban sebességet és magasságot vesztett, a pilóta gázadással próbálta kiemelni a gépet, ami először az oldalára fordult, majd átesett, így fejjel lefelé, orral csapódtak a földbe öt méterre Attilától. A jelenlévők megpróbálták az összeroncsolódott gépből kiszabadítani a benn ülőket, de a gép néhány másodperc múlva lángra lobbant és a pilóta és két utasa benn égtek" - fogalmaz a közlemény.

Nem tudni pontosan miért zuhanhatott le, de orral a földbe csapódott egy hétvégi telken, egy házhoz közel.


Nagyobb térképre váltás

Az MTV Híradójának szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép utasai ismerőseiket, a mezőn trükköző biciklistákat videózták, többször is megfordultak felettük, az egyik kanyarban azonban elveszett a Cessna sebessége és a hátára esett. Az Index fórumán ebből az a következtetést vonták le, hogy "ha ez igaz, akkor a klasszikus eset sajnos: bedönt, sebesség elfogy, ellenkező oldalra kiperdül, dugó, föld. Hogy még durvább legyen, állítólag háthelyzetben értek földet. Ez is ezt a variációt látszik alátámasztani." Egy szemtanú azt írja a fórumon, hogy ugyanez a gép vasárnap délután is húzott "egy olyan fordulót, hogy a kerti székből pattantam rögtön fel megnézni vissza tudja-e a gépet húzni, akkor még sikerült."

Az Index is úgy értesült, hogy a kiérkező tűzoltóknak az egyik szemtanú elmondta: három kört tett meg a gép a baleset helyszíne fölött, majd éles szögben zuhanni kezdett és becsapódott a földbe.

Úgy tudjuk, a HA-JUT lajstromszámú, Cessna-172-es, légcsavaros gépről van szó, amit 2007-ben kezdtek el üzemeltetni a farkashegyi repülőtéren. Mint megtudtuk, a repülőgép tulajdonosa T. Tamás, aki gyakran bérbeadja két gépét.

Mint egy pilóta a baleset körülményei ismeretében elmondta, az Aranyhegy feletti légtér "turbulens környék", ahol a zivatar előtt és a hegygerinc mögött nem célszerű alacsonyan röpködni.

cessna6

A gép zuhanása közben elszakított egy villanyvezetéket is. A tűzoltók a tűz megfékezése után három összeégett holttestet találtak a roncsban.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője közölte, nem lehet tudni, mi volt a repülőgép úti célja, mert repülési tervet nem adtak le. Egyébként - mint megjegyezte - abban a légtérben, ahol repült, nem is kötelező leadni ilyen iratot. A repülőgépben lévő dokumentumok nagy valószínűséggel elégtek, mondta Bajkó Erika.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport