Vádemelési javaslat a zalai álrendőrök ellen

2010.07.06. 20:45
Vádemelést javasol a zalai rendőrség két férfi ellen, akik rendőrnek adták ki magukat, leszállítottak egy 17 éves roma fiút egy buszról Zalaegerszegnél, és megverték őt. A rendőrség szintén vádat emelne az áldozat ellen, mert pofon vágott egy utast a buszon. Ebből alakult ki szóváltás.

Vádemelést javasolnak a rendőrök az ellen a két férfi ellen, akik tavaly ősszel Zalaegerszeg közelében leszállítottak az autóbuszról, majd bántalmaztak egy roma fiatalt, de a fiatalkorú fiú ellen is vádat emelhet az ügyészség, közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden.

Tavaly novemberben a roma fiatal édesapja azt állította a Zalai Hírlapnak, hogy fiát civil ruhás rendőrök verték meg, miután leszállították a Zalaegerszegről Zalabérbe tartó autóbuszról.

A 17 éves fiú édesapja elismerte, hogy a fia felszálláskor meglökött valakit a buszon, aki ezért lecigányozta őt, mire a fiú pofon ütötte az utast. Elmondása szerint a busz elindult, majd Pókaszepetknél egy autó megállította a járatot, ekkor szállt fel a két férfi, aki fegyvert viselt és rendőrnek mondta magát. A fiút Zalaistvánd és Gyűrűs között egy hegyi útra vitték, ott megverték és megfenyegették, majd kitették a zalabéri benzinkútnál.

A Zala Megyei Főügyészség rövid idő alatt megállapította, hogy nem rendőrök voltak az elkövetők, majd a rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy polgárőrök állították meg az autóbuszt. A két elkövető a még az autóbusz-pályaudvaron megtámadott fiatal édesapja és testvére volt.

Salamon Róbert, a zalai rendőr-főkapitányság szóvivője kedden elmondta, a történtek miatt két rendőrségi eljárás is folyt, és mindkét nyomozás aktáit nemrég vádemelési javaslattal adták át a Zalaegerszegi Városi Ügyészségnek.

Az egyik vizsgálat a fiatalkorú fiú ellen folyt, miután a buszpályaudvaron általa bántalmazott áldozata könnyű sérüléseket szenvedett. Ezért könnyű testi sértés vétsége és garázdaság miatt vonhatják felelősségre.

A két felnőtt ellen - akik magukat rendőrnek kiadva leszállították a roma fiút a buszról - "hivatali eljárás színlelésével, fegyveresen, fiatalkorú személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése bűntett", valamint könnyű testi sértés miatt javasolnak vádemelést a zalai rendőrök, közölte a szóvivő.