Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nyomoznak a szombathelyi önkormányzatnál

2010.07.07. 16:53
Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a rendőrség a szombathelyi polgármesteri szakértői keret terhére történt kifizetések ügyében.

A Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság feljelentés alapján rendelte el a nyomozást, majd elfogultságot jelentett be az ügyben, így annak vizsgálata átkerült a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályára, mondta Szalai Ferenc alezredes, sajtóreferens.

Az iratokat már megkapta a gazdaságvédelmi osztály, azokat egyelőre tanulmányozzák.

A rendőrségi feljelentést június 21-én - a szombathelyi önkormányzat által létrehozott eseti bizottság megbízásából - Szakács Dávid, a grémium fideszes elnöke tette. Közlése szerint olyan többségi vélemény alakult ki a bizottságban, hogy bizonyos kifizetések törvénybe ütközőek voltak, és felmerülhet akár a hűtlen kezelés gyanúja is.

150 millió lehet a kár

A gyanút Szakács Dávid szerint alátámasztja, hogy előfordultak olyan esetek, amelyek kapcsán ugyanazzal a munkával egyszerre több szakértőt bíztak meg.

Arra a kérdésére, miért ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, Szakács Dávid azt mondta: senkit nem kívánnak gyanúsítani. Azt szeretnék, hogy a rendőrség foglalja le az iratokat, és tárja fel azokat a tényeket, amelyekre az önkormányzati vizsgálóbizottságnak nem volt lehetősége. Hozzátette: 2002 és 2009 között a polgármesteri szakértői keretből becslésük szerint 150 millió forintot fizettek ki.

Ipkovich György polgármester elmondta: természetes, hogy ha egy magánszemély feljelentést tesz, a rendőrség a vonatkozó jogszabály alapján nyomozást rendel el. Ha a nyomozás olyan az eredményre jut, a rendőrség vádemelési javaslattal él az ügyészség felé, ha nem, akkor megszünteti azt, és a feljelentővel szemben hamis vád és a hatóság félrevezetése miatt jár el - fűzte hozzá a jogász végzettségű, egykor maga is ügyészként dolgozó polgármester.

Bárki megnézheti az iratokat

Ipkovich György szólt arról is, hogy változatlanul folyamatosan töltik fel az internetre a polgármesteri szakértőkkel kapcsolatos iratokat, amelyekhez bárki szabadon hozzáférhet.

"Azt azonban furcsa eljárásnak tartom, hogy a város ügyében elrendelt nyomozásról a sajtóban kapok értesítést" - jegyezte meg.

Szakács Dávid eredetileg közérdekű adatokkal való visszaélés gyanúja miatt is feljelentést tett, mondván, az eseti bizottság többszöri kérés ellenére sem kapta meg a polgármestertől azokat az iratokat, amelyeket munkájuk elvégzéséhez szükségesnek tartottak. A bizottság ezért a hatósági vizsgálat idejére átmenetileg felfüggesztette tevékenységét.

A közérdekű adatokkal való visszaélés azonban nem tárgya a megindult rendőrségi nyomozásnak.