Szteroidos étrendkiegészítők kerülhettek az országba

2010.07.08. 20:08
Veszélyes, szteroidot tartalmazó étrendkiegészítőkre figyelmeztet az ÁNTSZ, az Egyesült Államokban visszavont termékekből ugyanis Magyarországra is kerülhetett.

Szteroid tartalmú étrendkiegészítők kerülhettek Magyarországra, amelyeknek súlyos mellékhatásai is lehetnek, jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A közlemény szerint a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt a RASFF (az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszere) arról értesítette, hogy az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerügyi hatósága (FDA) vizsgálatai nyomán visszavonnak 65 féle étrendkiegészítőt. A készítmények szteroid illetve szteroid-szerű összetevőt tartalmaznak, ezért az eljárás alá vont cég, a Bodybuilding.com mind az Egyesült Államok, mind nemzetközi viszonylatban visszahívta a terméket.

A vizsgálatok 43 termékben anabolikus szteroidot, 14-ben pedig olyan szteroid-hatású összetevőt mutattak ki, melyek anabolikus szteroidokhoz hasonló, alapvetően anabolikus és androgén hatásúak, így azonos kockázatúak, nem ellenőrzött gyógyszereknek minősülnek.

A szteroidok hormonhatású kémiai anyagok. Elsősorban a testépítők izomtömeg-növelésre használják, illegálisan, nem számolva a termék súlyos mellékhatásaival. A készítmény befolyásolhatja a fiatal szervezet fejlődését, növekedését, a másodlagos nemi jelleget, csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az izomtömeg-növelő készítményeket interneten keresztül is forgalomba hozták, a lakosság MLM ügynöki hálózaton keresztül, konditermekben is hozzájuthat.

Az FDA ezért 2010. június 29-én első osztályú szintre emelte a termékek visszahívását, tekintettel azok súlyos egészségi kockázatára, és erről értesítette az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerét.

A termék Magyarországra is bekerülhetett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya körlevélben fordult valamennyi régióhoz, hogy fokozottan figyeljék a kérdéses termékek előfordulását. Az ÁNTSZ felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásároljanak a honlapjukon felsorolt termékekből, ha már megvásárolták, akkor ne fogyasszák azokat.