Újabb előzetest kérnek a pécsi ügyben

2010.07.08. 15:42
Az NNI kezdeményezi a szerdán őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatását, bűnszövetségben elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítják. Több forrás szerint is Frey Tamásról, a a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójáról van szó.

Bűnszövetségben elkövetett, jelentős kárt okozó csalással gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt a férfit, akit szerdán vettek őrizetbe a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás közben. Az NNI kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását. Több forrás szerint is Frey Tamásról, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatójáról van szó.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. a honlapján közzétett bemutatkozás szerint állami és önkormányzati tulajdonban lévő fejlesztési részvénytársaság, amelynek jegyzett tőkéje 1,2 milliárd forint. A DDRF ZRt. pénzügyi, üzletviteli, pályázati és egyéb gazdasági tanácsadási tevékenységet folytat, továbbá pénzügyi befektetőként a régióban működő kis- és középvállalkozásokban szerez tulajdonrészt átmeneti időtartamra.

A pécsi egyetemen a tavaly és tavalyelőtt végrehajtott informatikai beszerzésekkel kapcsolatos fájlokat vizsgálják a nyomozók. Ebben az időszakban évente nagyjából 700 millió forintot költött az intézmény informatikai beszerzésekre. A pécsi, egyetemi vesztegetési ügy tíz gyanúsítottja közül kilencnek június végén hosszabbította meg előzetes letartóztatását a Pécsi Városi Bíróság.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 áprilisa óta folytat büntetőeljárást bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Eddig 23 embert gyanúsítottak meg, ebből kilencen jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak, tizenhárman pedig szabadlábon védekeznek.