Megtalálták a magyar diákok holttestét

2010.07.09. 13:16 Módosítva: 2010.07.09. 20:35
A New York-i magyar konzulátus tájékoztatása szerint megtalálták annak a két magyar fiatalnak a holttestét a Delaware folyóban, akik szerdán tűntek el egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében.

Az amerikai hatóságok megerősítették a New York-i magyar konzulnak, hogy a Delaware folyóban megtalálták a szerdai hajószerencsétlenség mindkét magyar áldozatát – közölte a Külügyminisztérium szóvivői irodája. A 16 éves lány holttestét a baleset helyszínének közelében egy horgász vette észre, majd nem sokkal később diáktársa holttestét is megtalálták a víz felszínén. Erről Philadelphia városának hatóságai tájékoztatták a New York-i magyar konzulátust, ám az információt a parti őrség egyelőre nem erősítette meg.

A parti őrség magyar idő szerint pénteken reggel függesztette fel az eltűnt magyar diákok keresését. A kutatást a szakemberek több mint húsz óra után hagyták abba. Todd Gatlin, a parti őrség kapitánya azt mondta: "nincs esély arra, hogy túlélhették a balesetet."

A Marshallton Egyesült Metodista Egyházban csütörtökön virrasztást tartottak a folyóba zuhant két diákért. A diákok az egyház csereprogramja keretében érkeztek az Egyesült Államokba. A baleset helyi idő szerint szerda kora délután történt, amikor a kétéltű busz először kigyulladt, majd összeütközött egy uszállyal a Delaware folyón.

Túlforrósodhatott a jármű motorja

A folyó fenekére süllyedt kétéltű jármű kiemelését péntek reggel megkezdték, a művelet 6-8 órát vehet igénybe. A balesetben összeroncsolódott 8 tonnás járművet úszódaruval emelik a felszínre, búvárok fémkábeleket helyeznek a jármű alá.

A hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vízibusz azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekord hőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord.

A buszokat üzemeltető Ride the Ducks vállalat elnöke elmondta: nem biztos, hogy tűz ütött ki a járművön, de úgy tudja, túlforrósodás történt. A turista csoport egy tagja arról számolt be, hogy a vízbe merülő kétéltű járműből füst tört elő. Herschend közölte, hogy a II. világháborús kétéltű katonai járművekből átalakított vízibuszok műszaki állapotát naponta kétszer ellenőrzik, és az elsüllyedt járművel "tudomása szerint" szerda reggel még nem volt probléma. A cég egy járműve azonban július elején a parton túlforrósodott, és másik három esetében is ennek jeleit észlelték.

A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) több mint egy hétig fog vizsgálódni a helyszínen, megpróbálják feltárni a baleset minden körülményét, azt, hogy mi okozhatta a végzetes balesetet. A vizsgálat később Washingtonban folytatódik.

Megvizsgálják egyebek között a vízibusz két főből, és az uszály- tolóhajó öt főből álló személyzetének tapasztaltságát és állapotát; az már kiderült, hogy egyikük sem volt alkoholos befolyásoltság alatt. Az NTSB kikérdezi a vízibusz utasait is, és tanulmányozni fogja a rádiós üzeneteket, valamint az esettel kapcsolatban a helyi tévékben közölt videofelvételeket.

Érthetetlen, miért nem adtak le vészjelzést

A városnéző hajón harmincheten voltak a. A két fiatal kivételével mindenkit sikerült kimenekíteni az ütközés után. Tizenegy embert kellett kórházba vinni. Közülük ketten vannak még benn: egy 17 éves utast állkapocstöréssel tartottak benn a Hahnemann Egyetemi klinikán, illetve egy kilencéves gyereket még a sokk miatt kezelnek. A többiek sérüléseit ellátták és kiengedték őket.

A baleset körülményeit már vizsgálják. A hatóságok furcsának találják, hogy a Duck 34 jelű vízibusz nem adott le figyelmeztető üzenetet az arra kijelölt rádiós csatornán a közeledő hajóknak arról, hogy műszaki hiba miatt a folyón vesztegel.

A busz személyzetének arra is lehetősége lett volna, hogy egy másik csatornán a parti őrséget értesíti, de ilyen vészüzenetet sem jegyeztek fel. Az uszály tolóhajójáról sem küldtek semmilyen üzenetet a rendkívüli helyzetről, a hatóságok így egyelőre értetlenül szemlélik, hogyan következhetett be a baleset fényes nappal, kiváló látási viszonyok között.

Zavarja a gyerekeket a média

Közben az egyik szülő arról számolt be, hogy a mosonmagyaróvári diákcsoportot zavarja a rájuk irányuló médiafigyelem. Bella Sándor elmondta, többen is azt kérték, hogy ne keressék, ne zavarják őket ebben a nehéz helyzetben.

Nagy István, a város fideszes alpolgármestere közölte: mindenben segítik a szerencsétlenségben érintett családokat; az egyik szülő útlevélkérelmét soron kívül, Budapesten intéztették el, hogy már péntek este kézhez kaphassa okmányait, és mihamarabb kimehessen gyermekéhez.

Vértes Árpád, Hévíz polgármestere felajánlotta, hogy a diákok és szüleik a fürdőváros vendégeként pihenjék ki az utóbbi napok fáradalmait.