Öngyilkossággal ért véget az angliai embervadászat

2010.07.10. 15:34 Módosítva: 2010.07.10. 15:38

A 37 éves, háromgyermekes Raoul Thomas Moat egy hétig bujkált a vadonban a Newcastle-hoz közeli, északkelet-angliai Rothbury kisváros környékén, miután agyonlőtte egykori barátnője barátját, a fiatal nőt súlyosan megsebesítette, és rálőtt egy rendőrre is, aki szintén súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Az erdőben szorították sarokba

Moatra egyheti hajtóvadászat után, péntek este bukkantak rá a rendőrök. A sarokba szorított gyilkost hat órán át próbálták rábírni a megadásra, ám Moat végül főbe lőtte magát, és szombaton egy newcastle-i kórházban meghalt.

000T TRPar3335731

Raoul Moat öngyilkosságát - egyelőre feltételes szóhasználattal - szombat délután erősítette meg hivatalosan Northumberland grófság rendőrsége. A nyomozás vezetői a kisvárosban tartott sajtóértekezletükön elmondták: "a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján úgy tűnik", hogy a gyanúsított aznap hajnalban lőfegyverrel megsebesítette magát, és nem sokkal később, a kórházban megállapították halálát.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ugyancsak "úgy tűnik", hogy a rendőrök nem adtak le lövést Moatra.
A gyilkost szombati brit médiabeszámolók szerint előző este, Rothbury belterületén, a városkát átszelő kis folyó partján fedezték fel. Az egykori kidobóember a rendőrséggel folytatott tárgyalás alatt végig egy puskát tartott saját halántékához.

A helyszínen megjelent Paul Gascoigne, angol labdarúgó válogatott egykori sztárja is, aki közölte, hogy Moat a barátja. Gascoigne megpróbálta megadásra bírni Moatot, ám szombat hajnalban lövés dörrent, majd rendőrautókkal kísért mentő hagyta el a helyszínt.
A rendőrség kezdetben csak annyit közölt, hogy Moatot lőtt sebbel vitték kórházba.

Kétszáz fegyveres

A végkifejletet Angliában évek óta nem látott embervadászat előzte meg. Moatot 14 város összesen több mint kétszáz fegyveres rendőre és kommandósa üldözte egy héten át, a levegőből a légierő földi célpontok azonosítására kialakított harci repülőgépei kutatták a nyomát.

Raoul Thomas Moat
Raoul Thomas Moat

A szombati brit sajtó szerint kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ámokfutást miért nem lehetett megakadályozni. A börtön, ahonnan Moat a múlt héten szabadult, értesítette a rendőrséget, hogy a kigyúrt testalkatú, hatalmas termetű volt rab utalásokat tett volt barátnője megölésének szándékára, a rendőr megsebesítése előtt pedig maga Moat hívta fel a rendőrséget, hogy hamarosan meg fog ölni egy rendőrt.

Moat a hét folyamán több, kézzel írott levélben is kommunikált a rendőrséggel; az egyik hátrahagyott levél 47 oldalon sorolta a gyilkos sérelmeit és fenyegetéseit. A kisvárost mindeközben szinte vesztegzár alatt tartották a rendkívüli erőkkel felvonult fegyveres rendőri egységek.
Egy hónapon belül ez volt a második véres ámokfutás Angliában.
Június elején az északnyugat-angliai Cumbria megyében egy taxisofőr tizenkét embert agyonlőtt, további tizenegyet súlyosan megsebesített, majd magával is végzett. Az 52 éves Derrick Bird tettének indítéka azóta sem egyértelmű; egyes értesülések szerint családon belüli anyagi vita állhatott a háttérben. Bird áldozatai között volt saját ikertestvére is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport