Megfőzték az utasokat a német vonatokon

2010.07.12. 18:24

Gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indult vizsgálat Németországban, miután több vonaton is meghibásodtak a klímaberendezések. Összesen ezer utast kellett kimenekíteni, miután a vagonokban 40-50 foknyi hőség miatt több diák rosszul lett, néhányukat kiszáradás miatt kórházba szállították. Összesen 44-en szorultak orvosi ellátásra. A klímák három vonaton, a Hamburg és a Ruhr vidék, a Hamburg és Passau között, valamint Berlin-Köln közlekedő intercity járatokon is tönkrementek.

A német Vasúti Ügyfelek Szövetsége elsősorban a szerelvények elhasználtságának tudja be a klímák hibáját. A vonatok nagy része már 15 éve folyamatosan fut. A szövetség elnöke, Karl-Peter Naumann szerint teljes felújításra lenne szükség, valamint arra, hogy a német vasút megtanulja kezelni az ehhez hasonló krízishelyzeteket, és felkészüljön a problémákra. A rosszullétekhez ugyanis nagyban hozzájárult, hogy csak akkor állították meg a vonatokat, amikor azok már nem tudtak tovább haladni. Ehelyett a problémák első jeleinél rögtön ezt kellett volna tenni. Így egy csecsemővel utazó kismama volt az, aki betörte az ablakot, hogy némi levegőhöz jussanak az utastéren. Ezután állították csak meg a vonatokat, ekkor viszont már gyorsan jött a segítség: hideg italokat osztogattak az utasok között.

Németországban a hét első napjaiban még a hétvégénél is nagyobb lehet a forróság, akár a 39 Celsius fokot is elérheti a nappali hőmérséklet. Ezt követően azonban viharosabb idő enyhíti majd a kánikulát.