Hordók robbannak Királyszentistván mellett

2010.07.15. 16:45 Módosítva: 2010.07.15. 16:46
A robbanás hangjai megijesztették a fűzfőieket, de kiderült, nem a Nitrokémia gyára ég. Veszélyes anyag, egyebek között ammónia, klór és nitrogén-dioxid került a levegőbe, a lakókat hangosbemondók segítségével arra kérik, hogy házaik ablakait, ajtóit csukják be. Egy tűzoltó megsérült. A tűzoltók habrohammal győztek végül.

Kigyulladt egy Királyszentistván külterületén fekvő hulladékkezelő üzem, amelynek udvarán oldószeres hordók robbantak fel. A környékbeli négy nagyobb város tűzoltósága együtt fékezte a lángokat.

D  NL20100715029

A tüzet végül habrohammal oltották el késő délután. A speciális beavatkozásra azért volt szükség, mert az égő szerves oldószereket vízzel nem lehet hatékonyan oltani.

Olvasónk, Máhl Szabolcs fotója
Olvasónk, Máhl Szabolcs fotója

Bakos György, a Veszprém megyei katasztrófavédelem szóvivője a Független Hírügynökség információit megerősítve elmondta: több nagyteljesítményű szivattyút is habosító anyaggal töltöttek fel, majd így ezekkel a habágyúkkal folytották le a lángot. Az oltás utolsó fázisában egyszerre több tűzoltóraj is részt vett, körülbelül 15-20 ember. A próbálkozás sikerrel járt, az égést 6 óra körül sikerült megszüntetni.


Királyszentistván nagyobb térképen való megjelenítése

Mint Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, a közeli Balatonfűzfőn sokan megijedtek a robbanások hallatán, hogy a fűzfői Nitrokémia üzem gyulladt ki, de kiderült, hogy nem az a telep ég.

D  NL20100715028

A Fűzfőtől négy kilométerre fekvő királyszentistváni hulladékkezelő udvarán álló oldószeres hordók gyulladtak ki, azok idézték elő a robbanó hangokat. A szóvivő tájékoztatása szerint a lakosság nincs közvetlen veszélyben.

Veszélyes anyagok, egyebek között ammónia, klór és nitrogén-dioxid került a levegőbe a Veszprém megyei Királyszentistvánon, ahol tűz ütött ki a helyi hulladékégetőben. A lakókat hangosbemondók segítségével arra kérik, hogy házaik ablakait, ajtóit csukják be, ne tartózkodjanak a szabadban.

D  NL20100715020

A tűz terjedését sikerült megállítani, de körülbelül 150-200 hordó, azaz csaknem 25-30 ezer liter veszélyes anyag égett este hatig.

A falu lakóit hangosbemondó segítségével kérik arra, hogy zárják be házaik ablakait, és ne menjenek ki a szabadba. "Ez egy megelőző, óvó rendelkezés" - tette hozzá a szóvivő.

A tűzben több hordó felrobbant, egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűzoltók a legmagasabb, ötös riasztást kapták, így több megyéből, városból is érkeznek egységek, például Fehérvárról és Siófokról is.

tuz

Bakos György kiemelte, nem a júliusban átadott hulladékkezelőben keletkezett a tűz, az július elsejétől még csak úgynevezett üzempróba alatt működik, minimális hulladékot szállítanak oda.

Királyszentistvánról szóló korábbi riportunkat itt olvashatja.