Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kizuhant a katapultból egy fesztiválozó

2010.07.16. 20:25 Módosítva: 2010-07-17 10:03:15
A nyíregyházi kórház intenzív osztályán ápolják azt a pilisi fiút, aki pénteken kizuhant a Hegyalja Fesztiválon egy katapultból.

Kiesett egy kétüléses katapultból, a csúzli elvéhez hasonló működésű játékból egy fesztiválozó a tokaji Hegyalja Fesztiválon péntek este fél 8 körül. A 15-25 méteres zuhanás után egy fémplatós teherautóra esett.

10 mentős sietett a megmentésére, idegesnek tűntek. A fesztiválozó először csak feküdt, nem mozgott, feltehetően stabilizálni próbálták az állapotát, hogy kórházba lehessen szállítani. Háromnegyed órával később tudták betenni a mentőautóba. A fiatalember súlyos sérüléseket szenvedett, a Független Hírügynökség szombat reggeli értesülése szerint továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van.

A 21 éves pilisi fiatalember a Jósa András kórház traumatológiai osztályának ügyeletén fekszik. Nincsenek belső vérzései, a koponyaűrben sem. Koponyatörést, végtagtöréseket szenvedett, arccsontja is eltört, a jövő héten műtétek várnak rá. A vizsgálatok után a fiatalembert átszállították az intenzív osztályra, állapota stabil, egyelőre altatásban tartják az orvosok.

A katapultban ülő másik fesztiválozót csak este 8 körül hozták le a levegőből, addig 15 méteres magasságban himbálózott. A másik üléséből lógott le a biztonsági öv, lentről azonban nem lehetett látni, hogy kioldódott vagy elszakadt. A fesztivál sajtósa tudósítónknak azt mondta, hogy az öt ponton rögzített, versenyautókban használt övhöz hasonló szerkezet nem szakadt el, és hogy a baleset okát a rendőrség fogja kivizsgálni.

A játék kezdete előtt egyébként az üzemeltetők általában többször ellenőrzik, hogy a biztonsági övek jól be vannak-e csatolva, a rendszer pedig olyan, hogy menet közben már kicsatolásra nincs lehetőség.

A katapult játék lényege, hogy két 40 méteres oszlop közé kifeszítenek egy gumikötelet, majd a két embert 2 másodperc alatt 50 méteres magasságba lövik fel.