Ízlik a japánoknak a szabolcsi csokis alma
Az eredeti belga csokoládéval bevont magyar gyümölcssziromra tavaly egy japán küldöttség figyelt fel. A kóstolást próbaszállítmányok követték, és a szigetország lakói igen hamar megkedvelték a csemegét, amelyet egyedül a világon Mátészalkán készítenek.
A hűtött konténerben mintegy húszezer csomag édességet Koperig közúton szállítják, ott hajóra rakják, majd 42 napnyi tengeri utazás után, szeptember közepére érkezik meg a 130 milliós ország fővárosába. A szállítmány komoly fellendülést hozhat a szabolcsi almatermesztők számára.
A gyártó cég évente 500 kistermelőtől vásárolja fel az almát, szezonban 100-120 embernek nyújt munkalehetőséget a cég. Ha a japán export állandósul, az évről-évre biztos felvevőpiacot és garantáltan jó felvásárlási árat jelent a szabolcsi termelőknek, akik közül sokan csak nyomott áron, léalmaként tudják értékesíteni a megtermelt gyümölcsöt.
Koncz Krisztina, a cég ügyvezetője elmondta: a kamion már megérkezett, megkezdődött a rakodás, hamarosan elindul a szállítmány a szigetország felé. Azt is elárulta: a csokis almaszirmot a cég tulajdonosának kisebbik lánya találta és kísérletezte ki.