Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Több száz áldozatot követelt az időjárás Kínában

2010.07.21. 07:19

Kínában idén már 701 ember vesztette életét és közel 350-en eltűntek a mostoha időjárás, a heves és folyamatos esőzés, az árvizek és a földcsuszamlások, hegyomlások, sárlavinák miatt, jelentette a polgárügyi tárca katasztrófavédelmet felügyelő központja szerdán.

Az áradások összesen 27 tartományban és tartományi jogú városban 110 millió embernek okoztak kárt, a közvetlen anyagi veszteség megközelíti a 21 milliárd dollárt.

A legfrissebb jelentések szerint az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány déli részén legkevesebb 41 halálos áldozata van az utóbbi idők esőzéseinek, földcsuszamlásainak, 107 ember van az eltűntek listáján.

Három városhoz tartozó 22 megye egyes részein a múlt péntek és vasárnap között 330 milliméter csapadék hullott, ami 1953 óta rekordnak számít. Ezeken a településeken kedd délutánig több mint másfél millió embert ért kár, több mint 27 ezer ház dőlt romba. 101 ezer hektár termőterületben  keletkeztek károk. Az anyagi veszteséget mintegy 366 millió dollárra becsülik.

A szomszédos Szecsuan tartományban a vasárnap kezdődött áradásokban legkevesebb 32 ember meghalt, 38-at eltűntként tartanak nyilván.

Szecsuanban 85 megye csaknem 12 millió lakosát érte kár, a víz 56 ezer házat döntött romba. Közel egymillió embert kellett evakuálni. A tartományban több mint másfél milliárd dollár a becsült kár értéke.

A mentés és az emberek élelemmel, ivóvízzel, takarókkal való ellátása az árvíz sújtotta területeken folyamatos.