Tíz éve zuhant le a Concorde Párizs mellett

Index, MTI
2010.07.25. 21:08
Az áldozatok hozzátartozói emlékeztek a tíz évvel ezelőtti tragédia helyszínén. A szerencsétlenség körülményeit tisztázó per még csak idén februárban kezdődött.

Pontosan tíz éve, felszállás közben kigyulladt éslezuhantegy Concorde szuperszonikus repülőgép a franciaországi Gonesse-ben: a tragédiáról vasárnap a helyszínen emlékeztek meg a szerencsétlenül jártak hozzátartozói.

000 APP2000072537996

A katasztrófában életét vesztette a gépen tartózkodó mind a 109 ember, és további négyen két szállodában, amelyekre roncsok zuhantak. A műszaki okokból bekövetkezett baleset a földre kényszerítette a hangsebességnél gyorsabban haladó repülőgépek egyetlen polgári flottáját, amelyet három évvel később teljesen ki is vontak a forgalomból. A katasztrófáig az 1976 óta közlekedő Concorde nemcsak a világ leggyorsabb, hanem legbiztonságosabb utasszállító repülőgépének is számított.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtértől pár kilométerre fekvő Gonesse-ben egy réten felállított emlékhelyen gyűlt össze virágcsokraival a mintegy száz gyászoló, többségükben németek, akiket az Air France légitársaság - a Concorde egykori működtetője - szállított a helyszínre.

A tíz éve történt katasztrófát előidéző okok láncolatában a gép egyik gumiabroncsának felrobbanása volt a kulcselem. A szerencsétlenséget vizsgáló bizottság jelentése szerint a felszálló Concorde a kifutópályán egy másik repülőgépről lehullott fémlemezre rohant, amely felcsapódott a futóművére, szétrobbantva az egyik kereket. A gép szárnya alá felvágódott súlyos darabok ütései deformálták az egyik üzemanyagtartályt, amely belülről szétrepedt, majd a kiömlő hajtóanyag a levegőre kerülve belobbant, s felrobbantotta a gépet. Az is nyilvánosságra került, hogy korábban 57 kisebb-nagyobb gumiabroncs-meghibásodást észleltek, hat esetben az üzemanyagtartály is kilyukadt, baleset azonban nem történt.

Évfordulós megemlékezés a reptéren
Évfordulós megemlékezés a reptéren

Idén februárban kezdődött az a per, amely a tragédia felelőseinek kilétét hivatott tisztázni. Idén nyáron felmerült, hogy a még meglévő Concorde-ok közül egyet újraindítana a londoni olimpia alkalmából egy repülőrajongókból szerveződött lelkes csapat.

Tíz évvel ezelőtti cikkünk a katasztrófáról itt olvasható.