Döge polgármestere gyanúsított lett

2010.07.26. 19:06
Közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt hallgatta ki a rendőrség a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Döge polgármesterét, írta a Szabolcs Online.

Szilágyi László, a megyei főügyészség szóvivője a szon.hu-nak elmondta: Vincze Ferenc Tibort, Döge független polgármesterét július közepén hallgatták ki gyanúsítottként a kisvárdai rendőrkapitányságon.

Az ügy előzménye, hogy a dögei képviselőtestület egyik tagja az önkormányzat gazdálkodásáról adatokat kért a polgármestertől, ám ő ezt megtagadta. A képviselő pert indított a polgármester ellen, az ügyben a városi bíróság első fokon, majd a megyei bíróság másodfokon megállapította: a kért adatok közérdekűek, ezért azokat ki kell adni. A polgármester ennek ellenére sem bocsátotta a képviselő rendelkezésére az adatokat, ezért a testületi tag feljelentette őt.

"Egy húszasban egyeztünk meg"

Az önkormányzati vezető ellen egy másik per is folyamatban van: Vincze Ferenc Tibort a nyomozó ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a polgármester a helyi általános iskolai beruházásnál 20 millió forintot kért egy kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért. Az érintett - időközben elhunyt - cégvezető által készített hangfelvétel szerint nyolcmilliót megkapott a polgármester, a fennmaradó összeget pedig kötbérrel fenyegetőzve követelte.

A dögei polgármester ügyében február és június között több alkalommal is elmaradt már az ítélethirdetéses tárgyalás. A büntetőper a nyári ítélkezési szünet után folytatódik; ekkor tűzi majd ki az új tárgyalási időpontot a dögei iskolaügyként emlegetett vesztegetési perben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.