Újabb tűzoltóbotrány: kikötözős beavatás Zuglóban

Akár tragédiával is végződhetett volna a zuglói tűzoltóságon lezajlott rögtönzött beavatási szertartás: kikötözték, majd erős vízsugárral locsolták le a Rendőrtiszti Főiskola egyik hallgatóját.

Kikötöztek, majd vízsugárral locsolták a 22 éves B. Veronikát, aki szakmai gyakorlatát töltötte a zuglói tűzoltóságon, írja hétfői számában a Blikk. A Rendőrtiszti Főiskola katasztrófavédelmi szakos hallgatójának aznap az volt a feladata, hogy kitakarítsa az udvart és a garázst. Mivel nagy volt a hőség, a tűzoltók és a diákok fröcskölni kezdték egymást, majd jött az ötlet, hogy avassák tűzoltónak a lányt.

A Zuglói tűzoltóság
A Zuglói tűzoltóság

A fiatal lányt a tűzoltórúdhoz kötözték majd a fecskendőt ráirányították. Az erős vízsugártól a lányról még a nadrágja is leszakadt, egy a Blikk által megkérdezett független szakértő szerint, ha a víz a szájába megy, meg is fulladhatott volna.

Maga a főszereplő azt mondja, benne volt a beavatásban, erőszakról, meggyalázásról pedig szó sem volt, a zuglói tűzoltók tisztelettudóak és kedvesek voltak vele, a beavatása volt a legjobb nap a szakmai gyakorlatában.

A beavatásban részt vevő tűzoltók lehet nem ússzák meg a dolgot, egy telefonáló ugyanis arról tájékoztatta a katasztrófavédelmi igazgatóságot, hogy egy fiatal lányt akarata ellenére brutális módon beavatásban részesítettek. A tűzoltólaktanya parancsnoka ezután eligazítást tartott a tűzoltóknak a laktanyán belüli helyes viselkedés szabályairól.

"Nem történt szabálytalanság" - mondta a Fővárosi Tűzoltóság parancsnokhelyettese a Független Hírügynökségnek. Dobson Tibor szerint semmiféle erőszak vagy olyan durvaság nem történt, amelyet az egyik napilap állít megalapozott információkra hivatkozva. Hozzátette: ez a lépés roppant káros a tűzoltóságra nézve.

A Fővárosi Tűzoltóság parancsnokhelyettese beszámolt arról is, hogy egy névtelen vagy álnéven történő bejelentés érkezett a tűzoltóságra, amelynek alapján elindult egyfajta vizsgálat, viszont az érintettek írásbeli és szóbeli jelentésében sem volt olyan tény, amely miatt felmerült a gyanú, hogy bármilyen szabálytalanság, törvénytelenség történt volna. Dobson Tibor szerint az egész hírből csak annyi igaz, hogy a takarítást végző tűzoltók és diákok lelocsolták egymást a nagy melegben.

A Rendőrtiszti Főiskolán ugyanakkor nincsenek meggyőződve arról, hogy diákjuk önkéntesen jelentkezett volna a beavatásra. Sárkány István, az iskola vezetője azonnali vizsgálatot indított a történtek tisztázására.

Legutóbb fővárosi tűzoltóság Roham 1 állományáról derültek ki év elején botrányos dolgok. Februárban a fővárosi tűzoltóparancsnok belső vizsgálatot rendelt el annak tisztázására, miszerint szolgálaton kívüli tűzoltók egyik társukat szexuálisan zaklatták, megalázták egy autóbuszos kiránduláson.