Már huszonegy halottja van a Love Parade-nek

2010.07.28. 11:28
Egy fiatal nő halálával huszonegyre emelkedett a duisburgi tragédia halálos áldozatainak száma. A többi húsz áldozat a boncolás szerint a mellkasukat ért ütések miatt fulladt meg. A város polgármesterét halálosan megfenyegették, a férfi az áldozatok temetésén sem vesz részt.

Szerdán hajnalban belehalt sérüléseibe egy 25 éves nő, aki az Essen melletti Heiligenhausból származott, közölte Rolf Haverkamp duisburgi államügyész. A duisburgi technofesztiválon szombaton kitört pánik halálos áldozatainak száma így huszonegyre emelkedett.

A boncolási eredmények szerint a tolongásban szerzett mellkasi zúzódások okozták az áldozatok halálát szombaton, mivel mindegyikük megfulladt. A holttestek eltemetését három nappal a katasztrófa után engedélyezték.

Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere szerdán a Süddeutsche Zeitung című müncheni lapnak azt nyilatkozta, hogy a nyomozás a Love Parade szervezőjével, Rainer Schallerrel szemben találhat terhelő bizonyítékokat.

A német napilap szerint Schaller cége figyelmen kívül hagyta a hatóságok aggodalmait.

Adolf Sauerland duisburgi polgármesteren is egyre nagyobb a nyomás. A kereszténydemokrata politikus médiaértesülések szerint nem vesz részt az áldozatok emlékére rendezendő gyászünnepélyen sem, mert jelenlétével „nem akarja provokálni a hozzátartozókat, és érzelmeiket sem akarja megsérteni” – írta a Rheinische Post szerdán.

Lehet azonban, hogy a döntés mögött valójában biztonsági megfontolások állnak, Sauerlandot ugyanis halálosan megfenyegették, vetette fel rendőri forrásokra hivatkozva a napilap.

Duisburgban, a világ legjelentősebb technozenei fesztiválján szombaton tömegpánik alakult ki, több mint ötszázan sebesültek meg.