Elfogták a Mariposa Botnet alkotóját

2010.07.28. 21:20
Bejelentették szerdán az amerikai, a spanyol és a szlovén hatóságok, hogy elfogták a világ eddigi legveszélyesebb és legkiterjedtebb internetes zombi-hálózatának, a "Mariposa Botnet"-nek a létrehozóját.

Az FBI, a spanyol Guardia Civil és a szlovén rendőrség közös közleménye szerint egy 23 éves szlovén állampolgárról van szó, akit a szlovén rendőrség vett őrizetbe múlt héten.A Mariposa Botnet három, feltételezett kezelőjét, Florencio Carro Ruizt, Jonathan Pazos Riverát és Juan Jose Bellido Riost még februárban fogták el Spanyolországban. Rövidesen vádat emelnek ellenük számítógépes bűnözés miatt.

A botnet, amit a magyar szaknyelv "zombihálózatnak" nevez, egyes becslések szerint nyolc, más becslések szerint több mint 12 és fél millió személyi, vállalati, kormányzati és egyetemi számítógépen vette át az ellenőrzést, és irányított a távolból 190 országban. A Mariposa Botnettel jelszavakat loptak, bankkártyákat szívtak le, és számlainformációkhoz jutottak a tettesek. A zombihálózat működésének azonban 2009. december 23-án vége szakadt a bűnüldöző szervek összefogása révén. A Mariposa a világ valaha jegyzett egyik legnagyobb botnetje.

A Mariposára 2009 májusában bukkantak rá védelmi szakemberek. Ezt követően nemzetközi IT-biztonságtechnikai szakértők és különféle bűnüldöző szervek fogtak össze a zombihálózat felszámolása illetve a tettesek kézre kerítése érdekében. Ennek lett eredménye, hogy a fő működtetőket és az operátorokat ez év februárban elfogták.

Állítólag amikor a hatósági akció során a Mariposa felszámolására alakult csoport átvette az irányítást a botnet felett, a bűnözők olyan erejű túlterheléses támadást indítottak válaszcsapásként, amely egy nagy internetszolgáltató szervereit teljesen kiiktatta, így ügyfelei több órára internetkapcsolat nélkül maradtak.

Az FBI igazgatója, Robert Mueller szerdán azt mondta: a Mariposa Botnet-et egy vírussal építették fel, amit a 23 éves szlovén férfi készített, és a vírus neve "Butterfly Bot". Ráadásul a szlovén férfi el is adta a vírust, több száz komputer-bűnözőnek világszerte.