Hegyoldalba csapódott egy Airbus Pakisztánban

2010.07.28. 08:05 Módosítva: 2010.07.28. 12:54
Egy 152 utast szállító repülőgép csapódott hegyoldalba a pakisztáni főváros, Iszlámábád közelében. A tragédia valószínűleg a heves esőzés miatt történt. Estére bebizonyosodott, hogy a katasztrófának nincs túlélője. A helyi kórházakban vészhelyzetet rendeltek el.

Hegyoldalnak csapódott egy utasszállító repülő Pakisztán fővárosa, Iszlámábád közelében. A gép 146 utassal és a személyzet hat tagjával a fedélzetén Törökországból tartott Pakisztánba, ahol Karacsi városának érintésével ment a fővárosba. Eddig 20 utas holttestét tudták azonosítani. A legfrissebb hírek szerint mindenki meghalt a gépen.

A korábbi hírekkel szemben az iszlámábádi rendőrfőnök, Bani Amin tájékoztatása szerint nincsenek túlélők. Korábban a polgári légi irányítás azt közölte, hogy összesen 45 túlélőt szállítottak kórházba, írja az NDTV.

A CNN is beszámolt túlélőkről, az amerikai hírtelevízió  információi szerint nyolc életben maradt utast találtak a mentőalakulatok. Az Al-Jazeera.net szerint viszont egyáltalán nem maradtak túlélők, és úgy tudják, összesen kilencven holttestet találtak eddig.

Az utaslista szerint nem utazott külföldi állampolgár a gépen, adataik szerint viszont 20 nő és 5 gyermek is tartózkodott az Airblue pakisztáni légitársaság gépén - írja az English news.cn. Hírügynökségi jelentések szerint viszont két amerikai, egy német és egy szomáliai állampolgár is életét veszítette.

A gép füstölgő roncsai a hegyoldalban
A gép füstölgő roncsai a hegyoldalban

Az egyik pakisztáni tv riportere úgy tudja, a pilóták 9 óra harminckor akartak landolni a reptéren, de a légiirányítók arra kérték őket, hogy várjanak a leszállással, mert a reptér túlzsúfolt. Az ARY News információi szerint pedig a pilóták hirtelen elvesztették a kapcsolatot az iszlamabadi légiirányítókkal, ezután történt a baleset.

Szemtanúk szerint a gép nagyon alacsonyan szállt, a civil légiirányítás szerint pedig nem sokkal a baleset előtt eltűnt a radarok képernyőiről.

A tragédia helyszínét nehezen lehet megközelíteni, az AFP jelentése szerint a hegyoldalból sűrű fekete füst gomolyog.

Darabokra tört
Darabokra tört

A katasztrófavédelem ennek ellenére azonnal mentőhelikoptert indított a helyszínre, és katonai gépek is köröztek a hegyoldal felett, de leszállni nem tudtak. A mentőalakulatok az eső miatt inkább gyalogosan próbálják megközelíteni a roncsokat. Dolgukat nehezíti, hogy az erdő azon részében nincsenek utak.

A becsapódás helyszínén sok légelhárító fegyver és katonai ellenőrző pontok vannak a fák között.