Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Mérgező uborkát találtak a CBA-nál

2010.07.28. 19:40
A megengedettnél 17 és félszer több növényvédőszer-maradványt találtak egy uborkaszállítmányban a CBA-nál. A zöldségszállítmány egy szegedi termelőtől származik, hangzott el a TV2 Tények című műsorában szerda este.

A CBA szóvivője azt mondta, összesen 1100 kilót vontak be az üzletekből. Ez a teljes mennyiség 70-80 százaléka, a többit valószínűleg már eladták. Hozzátette: a termelő a permetezést követően túl korán adta el a zöldséget, nem várta meg az előírt élelmezésügyi várakozási időt, így maradhatott az uborkában a vegyszer.

A Tények szerdán arról is beszámolt, hogy a Visegrádi ásványvíz ártalmas a hét éven aluli gyermekek számára, mert túl magas benne a fluorid. Az IPM magazin ásványvíz-tesztje derített fényt arra, hogy néhány ásványvíz olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a gyerekeknek mérgezőek. Az érintett cégek ezután beperelték a magazint.

A bíróság viszont nemrég a Visegrádi ásványvíz esetében megállapította, hogy a mérés precíz volt, valóban túl sok a fluorid abban. Felnőtteknek ez nem káros, de a hét év alatti gyermekeknek igen, és ezt a palackok címkéjén is fel kellene tüntetnie a cégnek.