Erdőtűzek körbezártak egy orosz várost

2010.07.29. 22:28

Erdőtüzek csaknem körbezárták a dél-oroszországi Voronyezs városát, és a környező településeken is pusztítottak csütörtökön, kórházak és lakóépületek kiürítésére kényszerítve a hatóságokat. Oroszországban a nyári hőségben országszerte 86 ezer hektáron ég az erdő.

A veszélyeztetett Voronyezs 450 kilométerre délkeletre fekszik Moszkvától, az erdőtüzeket heves szél korbácsolja fel. A Voronyezs környéki falvakban több száz lakóház porig égett.

Az orosz állami televízió képes beszámolója szerint nyolcszáz beteget menekítettek ki a fenyegető közelségbe került lángok elől egy kórházból, és szállítottak más gyógyintézményekbe. A képeken jól látszott, hogy a sűrű füst miatt alaposan lecsökkent a látótávolság. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi kirendeltsége szerint hét nyári táborból több száz gyereket szintén biztonságos helyre menekítettek.

Az Interfax hírügynökség szerint erdőtüzek pusztítottak a Moszkvától több mint négyszáz kilométerre keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod közelében egy faluban is, ahol 340 ház semmisült meg. Csütörtökön ismét megdőlt a hőségrekord Moszkvában: ezúttal 37,7 Celsius-fokot mértek a hó eleje óta példátlan hőségtől szenvedő orosz fővárosban.