Biotemetés Kinában

2010.07.31. 11:17
A temetkezés új formájával, a zöld temetéssel kísérleteznek Tiencsinben, ahol biológiailag lebomló anyagból készült urnába helyezik az elhunyt hamvait. Az alternatív megoldás megosztotta az embereket.

Júliusban - immár negyedik alkalommal - a Jong'an egyik elkülönített részén közösségi temetést tartottak. Összesen 251 urnát hantoltak be egy négyszáz négyzetméteres, pázsittal borított területen, további harmincat pedig egy kétszáz négyzetméteres tó vízére bocsátottak.

A vízen himbálódzó urnák három-öt óra leforgása alatt bomlottak el, míg a földben lévők legkevesebb három, legfeljebb hat hónap során válnak a föld részévé. Finom homokból készültek, s természetes kötőanyag tartja őket össze.

A legfeljebb néhány hónapig tartós urna használatával a kínai halottak napja, vagyis az áprilisi sírsöprés előtt ismertette meg a Jong'an temető a tiencsini polgárokat.

A temető eddig ingyen adta a hozzátartozóknak a Spanyolországból importált urnát és nem kért térítést a temetési szertartásért sem. Összesen 410 embert búcsúztattak a népszerűsíteni kívánt környezetbarát módon.

"Határozottan nem szeretnék eltűnni a világból ilyen módon" - nyilatkozta egy 60 éves tiencsini férfi, aki azt szeretné, ha a földi élet befejeztével családja tagjai együtt nyugodnának a földben.

Egy másik megszólaló szerint felesleges az egész felhajtás, egy urna amúgy sem foglal sok helyet. Ugyanakkor létezése lehetővé teszi a kapcsolatot az élők és az elhalálozott között. A megszólaltatottak között természetesen voltak olyanok is, akik elfogadják a "természettel eggyé válás" gondolatára épülő temetkezési módot.

A kínai polgárügyi tárca áprilisban közzétett adatai szerint az átlagos temetkezési költségek egy család számára meghaladják az ezer jüant, ami nagyjából 23 ezer forint. Ám egyre többen vannak olyanok, akik tízezreket költenek drága urnákra, luxus sírokra, hogy kifejezzék tiszteletüket az elhunyt iránt.

Az ősi civilizáció Kínában a temetkezési szokások sokféleségét hozta el különböző korokban, de a kínaiak hagyományosan földbe temetkeztek.

A temetkezési reform oka lehet, hogy Kína adja a világ népességének 22 százalékát, míg a megművelhető földterületet tekintve, annak mindössze 7 százalékával rendelkezik, és az erdős területek aránya is alacsony.

A temetkezés reformját Kínában Mao Ce-tung néhai elnök indította el 1956-ban, amikor javasolta, hogy országosan térjenek át a hamvasztásos temetésre. A kínai főváros polgárai számára 1994-től megnyílt a lehetőség arra, hogy hamvaikat a tengerbe szórassák, 2008-ban pedig meghirdették az ingyenes temetést azok számára, akik, vagy akiknek a hozzátartozói ezt a módot választják.

Az elmúlt tizenöt év során összesen hatezer kínai hamvait szórták a tenger vízébe.