Nyilvánosan égetnék el a Koránt

2010.07.31. 10:38
A floridai egyházközség akcióját a Facebookon is meghirdette, és az esemény alkalmából pólókat is készíttet. Az amerikai iszlám hívők egyik képviselője szerint nem akarják figyelembe venni az akciót, véleményük szerint ugyanis így akadályozható meg leginkább a gyülekezet célja.

Az iszlám vallás szent könyvének, a Koránnak a nyilvános elégetésére készül egy floridai keresztény egyházközség, a Gainesville-ben működő Dove World Outreach Center a szeptemberi 11.-i merényletek idei, 9. évfordulójának alkalmából.

Egy elégett Korán megmaradt darabja
Egy elégett Korán megmaradt darabja

Az AFP francia hírügynökség szombati jelentése szerint a bosszúból tervezett akciót egy internetes közösségi oldalon hirdették meg, ahol arra szólítják fel a különböző vallásfelekezetek tagjait, hogy "közösen lépjenek fel az ördögi iszlámmal szemben".

A szervezet a Facebookon azt írta: "Az iszlám és annak törvénykezése felelős a szeptember 11.-i merényletekért".

A felekezet lelkipásztora, Terry Jones az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: "Elégetjük a Koránt, mert úgy érezzék, hogy elérkezett az idő a keresztények, egyházközségeik, és a politikusok számára, hogy megálljt parancsoljunk az iszlámnak, és a saria törvénykezésnek az Egyesült Államokban.

Emiatt több halálos fenyegetést is kaptunk különböző dzsihádista, vagyis iszlám szent háborút hirdető csoporttól, de nem reagálhatunk félelemmel, és nem hajlunk a kompromisszumra a hitünkben. Valakinek cselekednie kell már végre".

Internetes oldalán a floridai keresztény egyházközség a Korán-égető akciója alkalmából különleges pólókat is kínál megvételre, "Az iszlám ördögi" felirattal. A gyűlölködő akcióra válaszul egy dzsihádista internetes oldal, az Al-Falluja szélsőségesei azt írták: "folyóvá alakítjuk az amerikaiak vérét", és soha nem tapasztalt háborút helyeztek kilátásba.

A Korán elégetését a többségi muszlim szervezetek is elutasították. "Szerencsétlen módon Floridában, és az egész Egyesült Államokban terjed az iszlám-ellenesség" - mondta az Egyesült Államokban a legnagyobb befolyással rendelkező iszlám képviseleti szervezet, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának szóvivője, Ramsay Kilic.

Hozzátette, leginkább tart attól, lesznek, akiket annyira feltüzelnek a gyűlölködők, hogy mecsetekre, illetve muszlim hívőkre támadnak az utcákon.

"Nem kezdünk semmiféle akciót az égetés megakadályozására, és nem foglalkozunk ezzel a dologgal, mert éppen ez az amit el akarnak érni vele, vagyis azt, hogy figyeljünk rájuk" - mondta Kilic.

A floridai keresztény egyházközség, a Dove World Outreach Center a Korán elégetésén kívül azt tervezi, hogy augusztus 2.-án Gainesville városháza elé vonul, a település polgármestere ellen tiltakozva, aki korábban nyíltan vállalta homoszexualitását.