Egy éven át élt mosókonyhába zárva

2010.08.01. 10:26 Módosítva: 2010.08.01. 10:46
Egy évet töltött egy 80 éves férfi saját házának egyik helyiségében, ezalatt szinte csak lejárt szavatosságú tésztát kapott enni, miközben megszabadították fél millió eurójától is. A férfi feleségét előzetes letartóztatásba helyezték.

Sokkos állapotban kórházban fekszik az a 80 éves férfi, akit szerdán rendőrök szabadítottak ki saját mosókonyhájából, ahová fele annyi idős felesége és annak szeretője zárta be.

Az AFP hírügynökség szerint a férfi eszméleténél van, a tudata tiszta, de egyelőre senkivel nem akar beszélni a vele történtekről. A francia hatóságok szerint komoly megpróbáltatásokon ment keresztül az elmúlt egy évben.

A Párizs melletti faluban egy évig raboskodott a sötét kis helyiségben a férfi, ahol még ablak sem volt. Ezalatt naponta kétszer kapott enni, de szinte kizárólag lejárt

fotó: AFP
fotó: AFP

szavatosságú tésztát, és azt is hidegen. Az amúgy is gyengén látó férfi a folyamatos sötétség miatt végül teljesen megvakult.

45 éves felesége akciójáról a nő szeretője mellett fia is tudott.

A férfit a rendőrök találták meg, miután a nő egyik fiatalkorú lánya bejelentést tett anyja foglyáról - írja az AFP.

A LeFigaro szerint viszont a városi tanács volt az, aki - mivel egy éve semmilyen információja nem volt az öregemberről - elküldte járőreit, hogy megtudakolják, mi az oka a férfi nyugtalanítóan hosszú eltűnésének. A férfit ugyanis 2009 júniusában látták utoljára egy gyógyszertárban.

A szomszédoknak az asszony azt hazudta, férje idősek otthonában van, a járőröknek viszont már azt mondta, férje külföldön tartózkodik, de aztán elvezette őket a kis helységhez, amelyet előttük nyitott ki.

Az asszonyt őrizetbe vették, majd szombaton elrendelték előzetes letartóztatását. A nő szeretőjét és a fiát óvadék ellenében szabadon engedték.

A szomszédok elmondták, hogy ismerték a családot. "A nő nagyon furcsa volt. Páran tudták, hogy szokatlan kapcsolat fűzi az öregemberhez, miközben egy fiatalabb férfival is együtt élt"- mondta az AFP-nek egyikük.

A hatóságok sem nézték jó szemmel a frigyet: a szomszédos település - ahol a pár korábban élt - polgármestere nem is akarta összeadni őket három évvel ezelőtt, végül egy helyettese vállalta el a feladatot.

Az asszony azzal is felhívta magára annakidején a figyelmet, hogy egyik, súlyosan beteg lányának gyűjtött pénzt közadakozásból. A lány azóta meghalt.

Az egyik helyi lakos viszont nagyon szimpatikus, kedves embernek írta le a nőt, aki mindenkinek jó barátja volt, és akit csodáltak, amiért egyedül vészeli át rákját és a kemoterápiát.

A rendőrség szerint a férfit a pénze miatt zárhatták be: úgy tudni, hogy egy év alatt 500 ezer eurót emeltek le a bankszámlájáról.