Férjhez ment Chelsea Clinton

2010.08.01. 08:30 Módosítva: 2010.08.01. 12:08
Bill Clinton volt amerikai elnök és Hillary Clinton külügyminiszter egyetlen lánya, valamint választottja, Marc Mezvinsky befektetési bankár szombaton Rhinebeck városában esküdtek meg.

A sajtót és a kiváncsiskodókat távol tartották a médiában az "Egyesült Államok királyi esküvőjének" kikiáltott eseménytől. Bill Clinton és Hillary Clinton közleményben jelentette be, hogy "nagy büszkeséggel és túláradó érzelmekkel" vettek részt lányuk esküvőjén a Hudson-parti város több mint százéves múltra visszatekintő elegáns kastélyában, az Astor Courts épületében.

fotó: AFP
fotó: AFP

A kézfogón a menyasszony szülein kívül más ismert közéleti szereplők, hírességek is megjelentek: Madeleine Albright volt külügyminiszter, Ted Danson és Mary Steenburgen színészek, Vera Wang divattervező, Steve Bing milliárdos. Nem kapott viszont meghívót Barack Obama amerikai elnök, aki erről a héten egy tévéműsorban azt mondta: Clintonék azért nem hívták meg, mert azt akarták, hogy ez az esemény tényleg a lányukról és jövendőbelijéről szóljon.

A 30 éves Chelsea Clinton és a 32 éves Mezvinsky tizenéves koruk óta ismerik egymást. Mezvinsky szülei, Marjorie Margolies-Mezvinsky és Edward Mezvinsky korábban a szövetségi törvényhozás alsóházának demokrata párti képviselői voltak.

Chelsea Clinton egy ideig egy New York-i befektetési banknál dolgozott, a közelmúltban pedig egészségügyi politikát tanult a Columbia Egyetemen. Amióta apja távozott a Fehér Házból, keveset mutatkozik a nyilvánosság előtt, bár kampányolt anyja mellett, amikor az 2008-ban – sikertelenül – megpróbálta megszerezni a Demokrata Párt elnökjelöltségét.

Az esküvő miatt Rhinebeck felett 12 órára repülési tilalmat rendeltek el, a biztonsági intézkedések pedig csaknem olyan szigorúak voltak, mint az állami látogatásoknál. A szertartást egy rabbi és Clintonék lelkésze vezette, a költségeket 3-5 millió dollárra becsülik.