Kivégezték az emberölésben bűnösnek talált grizzlymedvét

2010.08.01. 18:19
Örökre elaltattak az Egyesült Államokban egy nőstény grizzlymedvét, miután a nyál-, szőr- és bőrmintákon végzett DNS-vizsgálatok kétséget kizáróan megállapították, hogy az anyamedve és három bocsa marcangolt halálra egy embert és sebesített meg két másikat szerdára virradóra egy táborhelyen a Yellowstone Nemzeti Parknál, Montana államban.

A halálbüntetés kiszabását a grizzlymedvékre vonatkozó helyi és szövetségi törvények is lehetővé teszik olyan esetekben, amikor a vadon élő állatok önszántukból, minden ok nélkül támadnak emberre.

A gyilkos grizzlyt sem provokálta senki, az állat három, más-más sátorban alvó emberre támadt rá Cooke City régi bányaváros kempingjében, 8 kilométerre a természeti csodákkal teli, világhírű Yellowstone parktól. Az állatok halálra marcangoltak egy 48 éves michigani férfit, és megsebeztek két másik amerikai állampolgárságú, egy 58 és egy 21 éves kempingezőt.

A bűnjelekből ítélte a michigani Kevin Krammer elleni "kíméletlen" támadásban az anyaállaton kívül részt vett mind a három bocs is. A férfit kiráncigálták sátrából, 7-8 méterrel odébb vonszolták, és a medvéknek legalább az egyike evett is a testéből.

A gyilkosságban való részvétel ellenére a bocsokat valószínűleg nem ölik meg, ők vélhetően állatkertekbe kerülnek, bár végleges döntés csak néhány nap múlva születik az ügyükben.

A tettesek korai elfogása (más másnap sikerült csapdába csalni az állatokat) és a főkolompos hétvégi kivégzése megnyugtatta Cooke City lakosait és látogatóit, akiket nagyon feldúlt a merőben szokatlan grizzlytámadás, a barnamedvék második legnagyobb termetű alfaja ugyanis csak akkor szokott támadni, ha fenyegetve érzi magát, vagy váratlanul meglepik.

Becslések szerint mintegy 600 grizzly élhet vadon az évente hárommillió turistát vonzó, Montana és Wyoiming határán fekvő vadregényes vidéken.