A Szolgálat halottja lehetne a lelőtt rendőr

2010.08.07. 10:29 Módosítva: 2010.08.07. 11:43
A hatályos belügyminiszteri rendelet szerint a Szolgálat halottjává nyilváníthatnák az Alsóörsön meggyilkolt rendőrt. A rendőrök egyik szakszervezete szerint szolgálatot teljesített, ezért jár neki az ilyenkor szokásos elismerés, a tájékoztatás hiányát is kifogásolják az ügyben.

A rendőrök és egyik legnagyobb érdekképviseletük, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szervezete is aggasztónak tartja a belügyi és a rendőri vezetés hallgatását az alsóörsi gyilkosság ügyében, írja a Népszabadság.

„Ha az otthonában éri a halál a rendőrt, akkor érthető lenne, de a kollégánk szolgálatot teljesített, jár neki az ilyenkor szokásos méltó elismerés" - sérelmezte a Naplo-online-nak Bárdos Judit főtitkár, hogy az ORFK nem lépett, és nem adott semmilyen tájékoztatást az ügyben. Szerinte a gyilkosság kiváltó okának nem szabad befolyásolnia az ügyet.

Gamauf János és társa szerdán hajnalban igazoltatni kezdett egy sofőrt Alsóörsön, amikor a támadó nagyjából 40 méterről rálőtt. A golyózáporban a rendőr és a megállított autóban ülő egyik fiú is életét vesztette. A rendőrök később megtalálták a támadó holttestét, autójának közelében öngyilkos lett.

A Belügyminisztérium, és az Országos Rendőr-főkapitányság többszöri megkeresésre sem nyilatkozott arról, várható-e a az Alsóörsön lelőtt 29 éves főtörzsőrmester hősi halottá nyilvánítása.

A Népszabadság információi szerint két oka lehet a bizonytalanságnak. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mi lehetett a svájci-magyar kettős állampolgárságú feltételezett gyilkos indítéka. Emellett elvileg csak az lehet hősi halott, aki kötelességének teljesítése közben kiemelkedő személyes helytállást tanúsított, erre azonban a lelőtt rendőrnek esélyt sem adott a támadó.

Ez alapján Gamauf Jánost csak a Szolgálat halottjává nyilváníthatnák. A lap belügyi forrásai szerint azonban a tárca vizsgálja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a hatályos szabályozás keretei között is hősi halottá nyilváníthassa a lelőtt rendőrt.

Nem tudni, ismerték-e egymást

Korábban többször is felmerült a féltékenység a lehetséges indítékok között. A Blikk szerint egy éve ismerte egymást a támadó és a meggyilkolt rendőr. A lap információi szerint Gamauf János baráti társaságában elmondta, hogy többször is meglátogatta Bázelben Sz. Bálintot.

A lelőtt rendőr édesanyja az RTL Híradójának pénteken azonban azt mondta, hogy nem ismerte egymást a rendőr és támadója, és nincs szó féltékenységről az alsóörsi tragédia indítékaiban.

A Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre nem nyilatkozott a gyilkosság indítékairól és az esetleges szerelmi szálról sem.

A támadó sportlövő versenyeken is indult

A Blikk szerint a támadó imádta a lőfegyvereket, egy bázeli kantonbeli lövészklub tagja is volt, ahol versenyszerűen sportolt. A versenyeken svájci hadseregben rendszeresített 5,6 milliméter kaliberű Stgw 90-es rohamkarabéllyal lőtt, egy ilyen fegyvert is találtak egy Kalasnyikov mellett a férfi autójában. Egyelőre még nem tudni, melyik fegyverből adták le a gyilkos lövéseket.

A Bors szerint Sz. Bálint svájci tartalékos katonaként rendelkezett a fegyvertartáshoz szükséges engedéllyel. A lap megkereste az ASV Müncheinstein lövészklub elnökét, aki azt mondta, hogy a férfi gyakorolni és versenyezni járt hozzájuk, de nem volt tagja a klubnak. Andreas Thummel azt mondta, hogy már hónapok óta nem látták Sz. Bálintot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport