Többnejűséggel és nemi erőszakkal vádolnak egy muzulmán franciát

2010.08.08. 19:38
Vádat emeltek Franciaországban, többszörös nemi erőszak miatt egy 35 éves muzulmán francia férfi ellen, akit még a kormány is célba vett korábban, mert poligámia gyanújába keveredett - közölte vasárnap az AFP. Az algériai születésű Lies Hebbadj korábban visszautasította, hogy poligámista lenne.

Az ügy tavasszal kezdődött. Egy 31 éves nő autóját április 2-án leintette egy rendőr Nantes-ban, majd a közlekedés biztonságának veszélyeztetésére hivatkozva 22 euróra megbüntette a nőt, mert niqab, vagyis olyan muzulmán női ruhaviselet volt rajta, ami csak a szemvonalnál nem takar. Kiderült, hogy a nő férje Lies Hebbadj.

35 éves férfi, akinek hentesüzlete van Nantes-ban, elvállalta felesége védelmét, mivel az asszony nem hajlandó megfizetni a bírságot. Lies Hebbadj-ot ezután azzal fenyegette meg a francia belügyminiszter, hogy elveszik a francia állampolgárságát, amennyiben bebizonyosodik, hogy több felesége van. Brice Hortefeux belügyminiszter azt mondta, hogy tudomása szerint Lies Hebbadj-nak négy felsége és 12 gyereke van, és mindegyikük kap szociális segélyt.

A férfi azt mondta röviddel később megtartott sajtókonferenciáján, hogy nem él poligámiában, ami Franciaországban törvénytelen, csupán több asszonya van, ami "tudomása szerint nem tilos sem a francia, sem az iszlám törvényei szerint". A francia média szerint Hebbadj a pakisztáni kapcsolatú Tabligh nev csoport tagja volt korábban, és a rendőrség éveken át figyelte a férfit.

"Ha elveszik a francia állampolgárságomat, akkor ugyanezt megtehetik számos más francia férfival is, akiknek szeretőik vannak"- mondta Hebbadj, aki 1999-ben lett francia állampolgár, miután elvett egy francia nőt feleségül, habár két éves kora óta már Franciaországban élt a szüleivel. Hebbadj ügye akkor pattant ki, amikor a francia kormány törvényileg akarta betiltani a niqab mellett a teljes arcot és testet elfedő muzulmán női ruhaviseletet, a burkát is. Nicolas Sarkozy államfő szerint mindkét ruha "sértés a francia értékekre és a női méltóságra".

Hebbadj-ot pénteken vette őrizetbe a rendőrség, miután egy volt barátnője nemi és fizikai erőszak miatt feljelentést tett ellene. A férfi ügyvédje vasárnap azt mondta, hogy a kormány manipulációja a vád, ami 2003 és 2007 között történt több nemi erőszak gyanújára alapul. A francia nemzetgyűlés egyébként szeptemberben tárgyalja a burka és niqab betiltásáról szóló törvényt.