Elmosta a folyó a szászországi kastély kertjét

2010.08.09. 17:14
Az előző heti heves esőzések nyomán kialakult árvíz máris milliós károkat okozott Szászország településein. Egy kastély kertjét és egy kolostort is ellepett a víz, már Brandenburg tartomány is veszélyben.

A kelet-németországi folyókon levonuló árhullám hétfőn délután elérte Bad Muskaut, elárasztva a helyi Pückler-kastélynak a világörökség részeként számon tartott gyönyörű parkját. A kastélyban tárolt tárgyakat azonban még idejében sikerült biztos helyre menekíteni.

A Neisse folyó mentén emelt földgátak nem bírták a hatalmas víztömeg nyomását, és több helyen átszakadtak. Víz alá került két, Bad Muskautól délre fekvő falu, Podrosche és Sagar is, a lakosokat még időben kitelepítették.

Az előző heti heves esőzések nyomán kialakult árvíz máris milliós károkat okozott Szászország településein. Súlyosan megrongálódott többek között a Görlitz közelében található Mariental kolostor is.

Pückler-kastély
Pückler-kastély

Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter hétfőn az árvíz sújtotta térségbe látogatott, és a berlini kormány nevében segítséget ígért a lakosságnak. Előtte hasonló ígéret hangzott el Stanislaw Tillich szász tartományi miniszterelnöktől, aki már vasárnap a helyszínre utazott.

A belügyminiszter elégedetten szólt a lengyel és a német rendőri és katasztrófaelhárító szervek együttműködéséről, bírálta viszont a lengyel vízügyi hatóságokat, amelyek szerinte késlekedtek a német kollégák riasztásával.

A Neisse árhulláma elérte a Szászországtól északra fekvő Brandenburg tartományt. Itt a Neisse mellett a Spree és az Odera folyó is erőteljesen árad, emiatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a hatóságok, nem zárva ki, hogy estére a legmagasabb, négyes fokozatú készültségre is szükség lehet. A Spree vízállása hétfőn órák alatt négy és fél méterrel emelkedett, több évtizedes rekordot döntve meg. A Spremberg melletti víztároló azonban képes felfogni, majd lassú ütemben leengedni a hatalmas víztömeget, ezért az illetékesek nem számolnak a folyó mentén fekvő települések kiürítésével.