Üzemzavar volt a BorsodChemben

2010.08.10. 17:59

Üzemzavar történt kedden a kazincbarcikai BorsodChem Zrt. egyik üzemében; kis mennyiségű foszgén került az épület légterébe, de nem veszélyeztette sem az ott lévőket, sem a környezetet, tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Foszgén

A foszgén (karbonil-klorid) erős méreg, színtelen, dohos szénára emlékeztető, fojtó szagú gáz. Az első világháborúban harci gázként használták. Nagyon kis koncentrációban belélegezve 6-8 óra múlva tüdővizenyőt okozhat, így halálos lehet.

Forrás: Wikipedia

A közlemény szerint a BorsodChem Zrt. üzem műanyag alapanyagot gyártó létesítményében kedden az egyik berendezés javítása közben kis mennyiségű foszgén került az épület légterébe. Mivel az üzem légtere elszívás alatt van, a veszélyes anyag egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációban nem kerülhetett az épületen kívülre. A BorsodChem Zrt. a jogszabályoknak megfelelően az esetet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletének jelentette, írják.

Az esemény nem veszélyeztette az üzemi berendezéseket, az üzem dolgozóit, a környéken élő lakosságot és a környezetet. A történtek nem minősülnek jelentési kötelezettség alá eső rendkívüli eseménynek. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Ugyanakkor a közlemény azt is megjegyezte, hogy hatósági intézkedésként Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az esemény okainak és körülményeinek kivizsgálására soron kívül hatósági ellenőrzést rendelt el.