Kamu befektetésekkel szerzett félmilliárdot egy bajai csaló

2010.08.11. 12:04
A bajai férfi kétszáz embert csapott be: azt ígérte, ha nála fektetnek be, magasabb hozamhoz juthatnak, mintha bankban helyeznék el pénzüket. Egy banki alkalmazott is segített neki.

Egy bajai férfi egyéni vállalkozóként létrehozott egy hitelügynökséget, amely kezdetben kizárólag pénzintézetek által nyújtott hitelek közvetítésével foglalkozott, ám 2006 végétől befektetési lehetőséget is ajánlott több magánszemélynek. A gyanúsított azt mondta ügyfeleinek: az általuk átadott összeget befekteti és az után a banki kamatoknál magasabb hozamot biztosít számukra. Ezekről az ügyletekről az érintett partnerekkel kölcsön- vagy megbízási szerződéseket kötött. Amikor a befektetők a szerződésben megjelölt határidők letelte után ki akarták venni a pénzüket, azzal a férfi nem tudott elszámolni. Folyamatosan hitegette megbízóit a kifizetés időpontjáról, illetve annak módjáról. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított az ügynökség 180 ügyfelének összesen mintegy 500 millió forintos kárt okozott.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 2008. május 15-e óta folytatott nyomozást jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve gazdasági vesztegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Időközben arra is fény derült, hogy a férfi, illetve az általa létrehozott vállalkozás a befektetési és hitelezési tevékenységhez pénzintézeti engedéllyel nem rendelkezik, ilyet nem folytathat. Ennek ellenére az iroda helyi lapokban, valamint az interneten egyaránt hirdette magát, ezzel is megtévesztve ügyfeleit. A banki rendszerekben történő lekérdezésekhez anyagi ellenszolgáltatás fejében egy banki alkalmazott is segítséget nyújtott, aki később a munkahelyéről történő eltávolítása után az ügynökség alkalmazottja lett.

A bajai férfi jelenleg is előzetes letartóztatásban van.