Túszdráma Kókán: egy rendőrnő karon lőtte a tomboló apát

2010.08.11. 13:57
Saját négyéves gyerekét használta pajzsként, majd a gyerek meggyilkolásával fenyegetőzött egy Pest megyei férfi, akit végül egy nagykátai rendőrnő egyetlen lövéssel tett ártalmatlanná.

Még vasárnap reggel érkezett jelzés a nagykátai rendőrökhöz, hogy Kókán egy 33 éves férfi bemászott a volt élettársa szüleinek házába, és onnan elvitte négyéves fiát. A rendőrök megállapították, hogy mivel a gyerek elhelyezéséről nincs bírósági határozat, így végső soron lehet az apánál.

Közben azonban újra megjelent a férfi és vele a gyerek. A rendőrök igazoltatták, de ő egyre idegesebb lett. Hirtelen felkapta az addig mellette álló gyereket, a zsebéből pedig kést kapott elő, és öngyilkossággal kezdett fenyegetőzni.

A nyilvántartásból kiderült, hogy a férfit rongálás miatt körözik és a Püspökladányi Városi Bíróság elrendelte az elfogását. A rendőrök ekkor felszólították, hogy tegye le a kést. Nem fogadott szót, tovább fenyegetőzött, végül a gyereket magához szorítva elfutott.

Néhány perc múlva erősítést kaptak a rendőrök, és elkezdték üldözni a férfit. Először felszólították, hogy hagyja abba amit csinál, de a férfi továbbra sem tett eleget a felszólításnak. Az öngyilkosság mellett most már a kisfiú megölésével is fenyegetőzött.

Bevitte a gyereket egy közeli hétvégi házba, ott érte utol a nagykátai rendőrnő. A férfi a rendőrnő felé szúrt, ezt ő sikerrel elkerülte. Ezután elővette szolgálati fegyverét, és felszólította a férfit, hogy tegye le a gyereket és a kést, mert fegyvert fog használni. A férfi folyamatosan hátrált, a kést pedig ekkor már a gyerekéhez szorította és azt mondta, hogy megöli őt.

A rendőrnő ekkor belelőtt a férfi kést tartó karjába. A mentők kiérkezéséig elsősegélyt kapott a rendőröktől, a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A férfit kedden előzetesbe helyezték, és eljárás indult ellene felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A lőfegyverhasználatot egyébként a parancsnoki kivizsgálás jogszerűnek és szakszerűnek minősítette. A Nagykátai Rendőrkapitányság munkatársát az intézkedés során tanúsított bátor helytállásáért Hatala József országos rendőrfőkapitány elismerésben részesíti.