Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A szlovák kormányfő az árvíz miatt hazautazott

2010.08.17. 17:25
Kettő, egyes források szerint három halálos áldozata van a Közép- és Kelet-Szlovákiát vasárnap óta sújtó, hatalmas anyagi károkat okozó esőzéseknek és árvizeknek.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a kormány sajtóirodájának kedd délutáni közlése szerint megszakította horvátországi szabadságát és visszaindult Pozsonyba. Radicová még a kedd esti órákban felkeresi Nyitrabányát, majd szerdán reggel Túrócszentmártont, hogy a helyszínen tájékozódjon a gondokról. A kabinet szerda délután foglalkozik az árvízhelyzettel. Előzetes értesülések szerint a kormány 13,3 millió eurót szándékozik elkülöníteni a védelmi munkálatokra és a szükséges intézkedésekre. Ezt a pénzt az önkormányzatok kapnák.

A kormányfő saját tartalékalapjából 300 ezer eurót már elkülönített a helyreállításra és a lakosság megsegítésére. Az árvízkárok felmérése folyamatban van. Csak a közutakon keletkezett kár megközelíti a 150 ezer eurót.

Daniel Lipsic belügyminiszter szerint most az árvíz sújtotta emberek megsegítése, a károk felmérése, illetve azok fokozatos felszámolása a legfontosabb. A legnagyobb károkat Nyitrabánya és környéke, Felső-Nyitra vidéke és a Túróci régió települései szenvedték el. Egy tucatnyi településről mintegy 800 személyt kellett kitelepíteni.

Az özönvízszerű eső Nyitrabányán, Privigyén, Túrócszentmártonban, Garamszentkereszten, Zólyomban, Eperjesen és környékükön okozott komolyabb károkat, mosott el utakat, sodort el hidakat, gépkocsikat. A lakóházak százainak pincéi teltek meg vízzel, s több száz ház vált ideiglenesen lakhatatlanná. Néhány ezer ember továbbra is áram- és gázszolgáltatás nélkül van. Regionális fennakadások vannak a közúti forgalomban is.

A belügyminiszter kedd délután a Túrócszentmártonhoz közeli Drazskócdolinán (Drazkovce) megtartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy a helyzet az újabb esőzések ellenére is már fokozatosan javul, de a mentők és a tűzoltók továbbra is készenlétben maradnak. Több helyen a hadsereg katonái is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba.