Hűvösön a feketén fehéret áruló fekete

2010.08.18. 19:20
Óriási mázlija volt Robinson Mkwamának, a naiv albínónak: bár kenyai támadója sikeresen elcsalta egy kamu állásígérettel, a rendőrség az utolsó pillanatban megmentette, így nem dolgozták fel amulettnek.

Tizenhét év börtönt és 50 ezer dollár pénzbüntetést kapott a 28 éves, kenyai származású Nathan Mutei, amiért 250 ezer dolláros áron eladta egy pigmenthiányos honfitársát. Az emberkereskedőt a tanzániai Mwanza közelében kapták el.

A helyi rendőrség csapdát állított neki, a férfi álruhás ügynököknek próbálta elpasszolni a hófehér Mkwamát, amikor letartóztatták. Az albínóra szinte biztos halál várt volna, Afrika ezen részén ugyanis sokan hiszik, hogy a testrészeik különösen hatásos varázsszerek. Az albínódarabokat gazdagságot vagy egészséget hozó főzetekben használják fel. Az elmúlt években tucatnyi albínót öltek meg Tanzániában és a szomszédos Burundiban, a tettesek közül többeket halálra ítéltek.

Zimbabwéban sem méznyalás a túl fehérek élete, ott az a néphit, hogy aki albínő nővel kopulál, annak elmúlik az AIDS-e, így a kevés hófehér asszonyra túl sok erőszakos, ráadásul halálos beteg kérő jut.