Megölték a manilai túszejtőt

2010.08.23. 15:58 Módosítva: 2010.08.23. 16:55
Véget ért a manilai túszdráma, kommandósok rohamozták meg a buszt, ahol a túszejtő 16 embert tartott fogva, és megölték az elbocsátott rendőrt. Kórházi források szerint hat túsz meghalt. Rolando Mendoza korábban több túszt már elengedett. Akciójával azt akarta elérni, hogy vegyék vissza állásába.

Megrohamozták a rendőrök a Fülöp-szigeteki fővárosban azt a turistabuszt, amit egy fegyveres túszejtő kerített hatalmába. Az órák óta tartó dráma a jelek szerint véget ért, a buszból legalább négy túsz jött ki sértetlenül, a túszejtőt megölték.

A túszejtő - egy elbocsátott rendőr - azzal fenyegetőzött, hogy megöli a fogva tartott 16 hongkongi turistát, ha a helyszínre kivezényelt kommandósok megközelítik a buszt. "Látom a kommandós egységeket, tudom, hogy meg fognak ölni. Én is megtehetem ezt bármely pillanatban, ezért jobb lenne, ha mindannyian eltűnnének" - közölte Rolando Mendoza egy helyi rádióadó élő adásában. A busz környékéről ezután lövések döreje hallatszott.

A turistabusz Fülöp-szigeteki sofőrje egy ablakon keresztül kijutott a járműből, pillanatokkal az előtt, hogy a rendőrök megrohanták volna. Elmondta, hogy a túszejtőnél gépfegyver volt, és tüzet nyitott a túszokra.

Kórházi források szerint hat túsz meghalt, egy pedig válságos állapotban van. A rendőrök annyit mondtak, hogy a kommandós akcióban a túszejtőt lelőtték. A járműhöz több mentőautó érkezett.

A rendőrség órákig próbált tárgyalni Mendozával, aki három gyereket, három nőt és egy 73 éves férfit korábban szabadon is engedett. Közben élelmet kért túszai számára - amit teljesítettek -, valamint azt, hogy töltsék fel üzemanyaggal az autóbusz tartályát, hogy a jármű légkondicionáló berendezése működhessen. A túszejtő akcióval állítólag azt akarta elérni, hogy vegyék vissza állásába.