Nem vigyáztak Van Gogh pipacsaira

2010.08.23. 20:47

Őrizetbe vettek Egyiptomban öt hivatalnokot, köztük a kulturális miniszter helyettesét, egy értékes Van Gogh-festmény hétvégi ellopása miatt.

A letartóztatottakat nem vádolják azzal, hogy részt vettek a festmény ellopásában, azzal viszont igen, hogy hanyagságukkal megsértették a biztonsági követelményeket, és ezzel vétettek a szolgálati szabályzat ellen.

Az öt embernek többek között felelnie kell azért, hogy a kairói múzeumban nem működtek a megfigyelőkamerák és a riasztórendszer sem annak ellenére, hogy a kormány kiutalta a biztonsági rendszer korszerűsítéséhez szükséges pénzt.

Az őrizetbe vettek között a múzeum igazgatónője, helyettese és a reggeli nyitásért felelős munkatársa is szerepel, őket sajtóértesülések szerint óvadék ellenében szabadon engedték.

Az egyiptomi hatóságok szerint a Mamúd Halil múzeumban kiállított kisebb méretű vásznat a reggeli nyitás után kivágták a keretéből.

Az 50 millió dollár értékűre becsült, Pipacsok vagy Váza virágokkal néven ismert műremeket 1977-ben egyszer már ellopták, akkor két év kellett ahhoz, hogy előkerüljön, Kuvaitban találták meg.