Szerződés nélkül tartották az újpesti tűzijátékot

2010.08.25. 18:41 Módosítva: 2010.08.25. 18:49
A Független Hírügynökség információi szerint nem volt aláírt szerződése az újpesti tűzijátékot szervező cégnek. A Fidesz is vizsgálatot kezdeményez a rendezvény miatt, ahol heten sérültek meg könnyebben a lehulló pernyétől.

Nem volt aláírt szerződése annak a cégnek, amelyik a rosszul végződő újpesti tűzijátékot szervezte szombaton, így az is kérdéses, kit terhel a felelősség a hét ember sérülése miatt, értesült a Független Hírügynökség.

Hét ember megsérült szombaton este a főváros IV. kerületében, amikor tűzijátékkal egybekötött rendezvényt tartottak a Főtéren. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a tűzijáték után lehulló pernye és szikra okozott sérüléseket, szemtanúk szerint viszont olyan volt, mintha a petárdák a tömegben robbantak volna. Az augusztus 21-i eseményekkel kapcsolatban tart a nyomozás, és a szervező cég egy közleményen kívül, melyben tudatja, hogy minden az előírásoknak és a jogszabályoknak megfelelően történt, nem nyilatkozik annak lezártáig.

A jelenlévő szemtanúk azt gyanítják, hogy az egyik vetőcső felborulása okozhatta a hét könnyebb sérülést, és sokan a szervező céget hibáztatják. Pirotechnikai szakértők azt valószínűsitik, hogy egy olyan sorozatlövő, úgynevezett bombetta romolhatott el, amit a meggyújtás után lehetetlen leállítani, és meg kell várni az akár 300 egymás utáni robbanást. Az egyik megkérdezett szakértő szerint az egyik petárda valamiért a csőben robbanhatott fel, így az azt követők szerte-széjjel repültek, és ez okozhatta a könnyebb sérüléseket.

A Fidesz újpesti szervezete magyarázatot vár Trippon Norbert alpolgármestertől az eset kapcsán, és vizsgálatot kezdeményez a körülmények tisztázására. A Fidesz arra is kíváncsi, ki változtatott az eredeti közbeszerzési kiírásban szereplő feltételeken, amelyben eredetileg fény- és lézershow szerepelt, nem pedig tűzijáték. A párt álláspontja szerint a balesetet okozó rendezvényért Trippon Norbertet terheli a felelősség.