Bankban dolgozó bankrablót fogtak

2010.08.26. 12:06 Módosítva: 2010.08.26. 13:19
A bankszakmában dolgozott az a férfi, aki január óta hét pénzintézetet rabolt ki. Az 50 éves férfit szerdán fogták el Budapesten.

A férfi éppen nyolcadik rablására készülve tartott terepszemlét egy Kálvin téri bankfióknál, amikor a BRFK civil ruhás nyomozói elfogták - mondta Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

A férfi - saját elmondása szerint - húsz éve a bankszakmában dolgozott, a bűncselekmények idején is egy vezető pénzintézetnél állt alkalmazásban - tette hozzá Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője. A bűncselekmények indítékát mostanáig nem árulta el.

A férfi január 12-én egy zuglói takarékszövetkezetet próbált kirabolni, onnan azonban pénz nélkül távozott. Három nappal később viszont sikerrel járt, egy angyalföldi bankból milliós nagyságrendű összeget vitt el, februárban pedig a VI. kerületben rabolt ki egy pénzintézetet.

Nem volt benne rendszer

Ezt követően, két hónap kihagyás után, májusban folytatta a bűncselekményeket. Mindig ügyelt arra, hogy a rablásokban ne legyen rendszer, ezért más-más helyszíneken és időpontokban követte el ezeket. Általában kis létszámmal működő bankfiókokat szemelt ki, arra számítva, hogy ott nincs biztonsági őr, de arra is figyelt, hogy a támadás egy percnél ne tartson tovább.

A sorozattá összeállt bankrablások miatt hónapok óta naponta átlagosan ötven rendőr kereste az elkövetőt. A civil ruhás akciócsoport szerdán egy Kálvin téri bankfióknál figyelt fel a férfira, akit a korábbi rablások felvételei, illetve személyleírások alapján ismertek fel.

A férfi az igazoltatásakor fegyveréért nyúlt, de a rendőröknek sikerült lefogniuk. A fegyver elsőre valódinak látszott, de később kiderült, hogy az csak gáz-riasztópisztoly.

Hallgatott

A férfi nem működik együtt a hatóságokkal. Elfogásakor iratai nem voltak nála, és mintegy két és fél órán keresztül nem volt hajlandó megszólalni. Mint később kiderült, az elkövető maga is a bankszakmában, egy vezető pénzintézetnél dolgozik informatikai munkakörben.

A férfi az általa kirabolt pénzintézetekből összességében csaknem húszmillió forintot vitt el.

  • Hírek
  • Hírek