Forró szögeket kalapáltak egy Srí Lanka-i nőbe

2010.08.28. 15:17
A cseléd nem tudott arabul, ezért feldühödött szaúdi munkaadója szögeket vert belé, amiket előtte a felesége felforrósított.

24-ből 16 szöget távolítottak el egy Srí Lanka-i nő testéből, miután hazaért Szaúd-Arábiából, ahol öt hónapig házvezetőnőként dolgozott. A nő jól van, nincsenek fájdalmai, és örül hogy a világ értesült a vele történtekről – közölte orvosa, Imalka Wettasinghe a Kamburupitiya Base kórházban Srí Lanka Matara régiójában.

L.T. Ariyawathi az al-Dzsazíra képein

A maradék nyolc szöget orvosa szerint azért hagyták a 49 éves áldozat, L.T. Ariyawathi testében, mert eltávolításuk idegrendszeri sérüléseket okozhat, jelenleg viszont nem okoznak panaszt. Egyik orvosa szerint szerencséje van, mert a szögek a kínok mellett fertőzést vagy súlyos idegrendszeri, belső szervi károsodásokat okozhattak volna.

A nő idén márciusban érkezett házvezetőnőnek egy szaúdi családhoz. A házaspár szerinte azért kezdte kínozni, mert nem tudott arabul és túlhajszoltságra panaszkodott. „Azt mondták, elvágják a torkom, ha sikítok, úgyhogy muszáj volt csendben maradnom. Mit mást tehettem volna?” – számolt be megpróbáltatásairól helyi újságíróknak pénteken a műtét előtt, miközben megmutatta a kezén, a lábain és a homlokán lévő nyílt sebeket, ahol a szögeket a testébe verték.

Ariyawathi az orvosainak elmondta, sikerült meggyőznie munkaadóit, hogy öt hónap után engedjék el, de neki kellett megvennie a repülőjegyét és a bérét sem fizették ki teljesen. Hazarepült, a gyerekei kórházba vitték, ahol a röntgen 24 szöget mutatott ki a testében.

Az asszony családja ellenezte, hogy külföldön keressen munkát, de orvosa szerint az Ariyawathiéhoz hasonló helyzetű családoknak nincs sok választása. „Ezeknek a nőknek nagyon nehéz élete van. Ahol laknak, az még háznak sem nevezhető, csak egy tető pár fallal. Gondoskodniuk kell a gyerekekről és a férjükről, és ők szenvednek a legtöbbet.”

A Srí Lanka-i kormány külföldi foglalkoztatási irodájának megbízottja jelentést készít az ügyről a Szaúd-arábiai hatóságoknak, és megpróbál kártérítést kiharcolni az asszonynak. A kimutatások szerint 1,4 millió Srí Lanka-i dolgozik a Közel-Keleten, a legtöbben cselédként. Szaúd-Arábiában több mint 5,5 millió, többségében ázsiai vendégmunkás dolgozik. A rendszeres bántalmazásokról és a jogorvoslat hiányáról már számos beszámoló látott napvilágot.