Büntetőeljárás a vakbélműtét után elhunyt pécsi férfi ügyében

2010.08.30. 12:53
A mulasztásokat megállapító belső vizsgálat után immár a rendőrség is nyomoz a július 24-én, két nappal vakbélműtétje után meghalt húszéves férfi ügyében.

Büntetőeljárás indult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 400 ágyas klinikáján július 24-én történt haláleset ügyében. Egy húszéves férfi vesztette életét két nappal egy vakbélműtét után. A fiatalember július 19-én ment be a klinikára, ahol gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, de két nappal később meghalt.

Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A főkapitányság bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt. A nyomozók orvosokat, nővéreket hallgatnak meg és szakértőket rendelnek ki.

Az ügyben a PTE is fegyelmi vizsgálatot indított augusztus elején. A vizsgálat több mulasztást is megállapított, de nem egyértelmű, hogy a mulasztások vezettek a fiatalember halálához.

A PTE klinikai főigazgatója, Kollár Lajos körábban azt mondta, egítélése szerint a klinika dolgozói nem hibáztak.

Az áldozat édesapja egyértelműen a kórházat hibáztatja fia haláláért. Állítása szerint a haláleset elkerülhető lett volna, ha fia panaszait július 19-én megfelelően diagnosztizálják, ezt azonban gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el fiát.

Kollár szerint a klinikán azzal bocsátották el július 19-én a fiút, hogy másnap keresse fel házorvosát. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Kollár szerint a beteget szakorvos vizsgálta.