Kikapcsolták a gázt egy 84 lakásos házban

2010.09.10. 13:18
Többszöri nem törlesztés miatt kikapcsolták a gázt egy szigetszentmiklósi társasházban, ha nem sikerül megegyezni, akkor a fűtést is leállíthatják.

Kikapcsolta a gázt a szolgáltató egy 84 lakásos szigetszentmiklósi társasházban, miután az ott élők a részletfizetési lehetőség ellenére sem tudták törleszteni a korábban felhalmozott tartozást, hangzott el a helyi Lakihegy Rádióban. A közös képviselő azt mondta, hogy ha nem sikerül megegyezniük a Tigázzal, akkor fűtés sem lesz a házban.

A társasház képviselője szerint egy korábbi közgyűlésén született rossz döntés indította el a lavinát. A házban élő 84 család a téli időszakra lakásonként havi 3000-4000 forintos átlag fűtési költséget szavazott meg, ami lényegesen kevesebb a valós értéknél, ezért jelentős adósság halmozódott fel.

A Tigáz az elmaradás miatt már kétszer kikapcsolta a gázt a házban, de – részben a helyi polgármester közbenjárására – mindkétszer helyreállították a szolgáltatást, és részletfizetési egyezség is született. A tartozás részleteinek kiegyenlítésére minden családnak havi húszezer forint körüli összeget kellene fizetnie a normál rezsiköltségen felül, ez azonban túl nagy teher a többségében idős, többgyermekes, illetve átlagfizetésből élőknek, mondta Koczka István.

Fizetési hajlandóságukat próbálták bizonyítani, amikor az 1,7 milliós aktuális részletből 600 ezret átutaltak a Tigáznak. A megegyezéshez szeretnének személyesen találkozni a hajdúszoboszlói cég vezetőivel, de egyelőre csak az ügyintézőkig jutottak.

A központi melegvíz-szolgáltatás hét közepe óta szünetel, a lakók a fürdővizet a konyhai tűzhelyen melegítik, ezekhez külön csövön érkezik a gáz. A hajdúszoboszlói székhelyű Tigáz illetékes vezetőjét nem sikerült elérni telefonon.