Tíz évet kapott Eva Rhodes gyilkosa

2010.09.10. 09:40 Módosítva: 2010.09.10. 11:35
A bíróság bizonyítottnak látta, hogy egykori beosztottja verte agyon a brit állampolgárságú nőt. Az áldozat testvére elégedetlen az eljárással.

Eva Rhodes megölése miatt tíz év börtönnel sújtotta Augusztinyi Csabát a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú ítéletében. A határozat ellen az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbez.

A bíróság mellékbüntetésként Augusztinyi Csabát öt évre eltiltotta a közügyektől, továbbá körülbelül 1,75 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte.

Köszler Ferenc bíró szóbeli indokolásban elmondta: az emberölés tényéhez nem fér kétség, az elkövető feldúlt állapotát azonban nem látták elegendőnek ahhoz, hogy kimondják az erős felindultságot. Ugyanakkor - mivel az erőszakos cselekmény és a vagyontárgyak elvétele között órák teltek el - nem a vádiratban szereplő kifosztás, hanem lopás miatt marasztalták el Augusztinyi Csabát.

A. Csaba vádlott hallgatja Köszler Ferenc bíró kérdését a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság május 13-i tárgyalásán (Fotó: Győri Károly)
A. Csaba vádlott hallgatja Köszler Ferenc bíró kérdését a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság május 13-i tárgyalásán (Fotó: Győri Károly)

Hozzátette: súlyosbító körülmény, hogy Magyarországon magas a gyilkosságok száma, különösen sokat nyomott a latba, hogy a tettes elégette áldozata testét. Ugyanakkor a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerte tettét, feltárta a történteket - amelynek egyes részleteire csak az ő elmondásából derült fény -, és egyebek mellett ő mutatta meg, hol ásta el a földi maradványokat.

Az ügyész jelezte, súlyosbításért fellebbez, mégpedig amiatt, mert kifosztásból lopássá minősítette a bíróság az áldozat értékeinek elvételét. Augusztinyi Csaba és ügyvédje enyhítésért teszi ugyanezt; a jogi képviselő a tárgyaláson is többször kifejtette: szerinte nem bizonyítható, hogy emberölés történt, így ügyfele legfeljebb súlyos testi sértésért volna marasztalható.

A vádirat szerint a harmincas évei elején járó férfi 2008 szeptemberében agyonverte munkaadóját: ököllel, majd fejszenyéllel halálos sérüléseket okozott a bőnyi állatmenhelyet üzemeltető magyar származású, brit állampolgárságú nőnek. A tettes elégette, majd egy közeli telken elásta Eva Rhodes földi maradványait, néhány ezer forintját és laptopját pedig magához vette.

A testvér szerint nevetséges az eljárás

Judith Majlath, az áldozat testvére az ítélethirdetés előtt azt mondta, "az igazságért nem Győrben kell harcolni, hanem ott, ahol valóban létezik". Hozzátette, a családnak van ideje és türelme az eljárás végigviteléhez, amelynek eddigi menetét "egészen nevetségesnek" nevezte.

Eva Rhodes
Eva Rhodes

Szerinte lényeges körülményeket nem derítettek fel: nincs meg testvére holttestének törzse, terepjáróját és több értéktárgyát sem találták meg, és a bíróság a múlt héten elutasította indítványát, hogy a brit nyomozószervek segítségével bővítsék a rendelkezésre álló bizonyítékok körét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport