Homoszexualitása miatt kér politikai menedéket a szaúdi diplomata

2010.09.12. 16:29 Módosítva: 2010.09.12. 16:31
Egy Los Angelesben állomásozó szaúdi diplomata homoszexualitására hivatkozva kért politikai menedéket az Egyesült Államokban, mert attól tart, hogy hazájában kivégeznék.

Az NBC News tv szombati jelentése szerint Ali Ahmed Aszeri szaúdi diplomaza hónapokkal ezelőtt illegalitásba vonult, mert a szaúdi titkosszolgálat kiderítette, hogy homoszexuális. A diplomatát hazarendelték, ahol szerinte halálbüntetés vár rá.

Aszeri öt éve dolgozott hazája konzulátusán, és mint az NBC-hez küldött emailjében elmondta, korábbi főnökei nem bocsátják meg neki, hogy szoros barátságot ápol egy izraeli nővel, továbbá egy honlapnak elítélően nyilatkozott négy arab herceg amerikai luxuséletéről.
"Nagy veszélyben van az életem, ha visszatérnék Szaúd-Arábiába, nyilvános kivégzés várna rám" - írja Aszeri.

Amerika zavarban van

Az incidens kínos helyzetbe sodorta az amerikai kormányt, amelynek Szaúd-Arábia fontos kereskedelmi partnere és hűséges szövetségese a Közel-Keleten. Abdallah királyt júniusban fényes külsőségek között fogadta a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök.

Ugyanakkor nemcsak emberi jogi szervezetek, de az amerikai külügyminisztérium is bírálta Szaúd-Arábiát merev, minden toleranciát nélkülöző vallási és politikai berendezkedése miatt. Rijádot különösen a nők diszkriminációja és a melegeket sújtó kemény kezű bánásmódja miatt támadják.

Rendkívül ritkán fordul elő, hogy egy szaúdi diplomata kérjen politikai menedéket az Egyesül Államoktól. Utoljára ez 1994-ben egy szaúdi ENSZ-diplomatával történt, aki az emberi jogi helyzetet bírálta és felrótta országának a terrorizmus támogatását.