Lujza
-2 °C
13 °C

Embereken kísérletezhetnek a potencianövelők

2010.09.13. 07:26 Módosítva: 2010.09.13. 07:27
Illegálisnak és hamisnak minősített több potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás. A vizsgálat az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette néhány termékeknél.

Illegális és hamis potencianövelő étrendkiegészítőket találtak a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, ahol 53 patikákban és egyéb boltokban kapható terméket vizsgáltak meg, írja hétfői számában a Magyar Nemzet. Az 53 termékből 25 illegálisan került a piacra: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél nem jelentették be forgalmazásukat.

Tíz készítményt vetettek részletes analitikai vizsgálat alá, közülük csak kettő volt, amely a csomagoláson feltüntetett összetevőket tartalmazta. Hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – tiltott szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak. Mivel az étrend-kiegészítők ilyet nem tartalmazhatnak, ezért ez hamisításnak minősül. Két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett összetevőket: koffeint, illetve johimbint (ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon).

A termékekben többnyire vérkeringésre ható összetevők vannak, ami azért okozhat gondot, mert az ilyen potencianövelőket többnyire olyan emberek szedik, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, amire már eleve gyógyszert szednek – így a potencianövelők orvosi kontroll nélküli alkalmazása komoly bajokhoz vezethet. Ráadásul a vizsgálat egyes termékekben több szintetikus összetevőt is talált egymás mellett. Mivel ezek együttes alkalmazását soha nem tanulmányozták embereken, a szakemberek szerint felvetődik az engedély nélküli emberkísérlet gyanúja is.

A vizsgálat azért célozta meg a potencianövelőket, mert a csomagolásukon feltüntetett természetes hatóanyagokról nem bizonyult be eddig, hogy valóban alkalmasak lennének potencianövelésre, és a –most beigazolódott – gyanú szerint egy részüknél valamilyen eltitkolt komponens váltja ki a kívánt hatást.

A vizsgálatot követően az ÁNTSZ ellenőrzésbe kezdett, 966 helyen – drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellness-üzletekben, szexshopokban, videotékákban – végeztek helyszíni ellenőrzéseket. Összesen 2464 étrend-kiegészítőt zároltak.

A Magyar Nemzet szerint a Nemzet Erőforrás Minisztérium a készítmények bejelentési rendszerének szigorítását tervezi: bizonyos készítményeknél laboratóriumi vizsgálati eredmény benyújtását is előírnák. Emellett az étrend-kiegészítőkről szóló rendeletet kiegészítenék egy úgynevezett negatív listával, amely a készítményekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket rögzítené.