Cozma-ügy: Raffaelre vallott a negyedrendű vádlott

2010.09.14. 11:03 Módosítva: 2010.09.14. 17:25
"Gyilkos vagyok, ezért életfogytiglant fogok kapni", ezt mondta Raffael Sándor a Cozma-ügy negyedrendű vádlottja szerint. A társára valló férfi azt is elmondta, hogy a kést a 8-as úton, Várpalota környékén kidobták a kocsiból.

A Cozma-gyilkosság negyedrendű vádlottja, a 33 éves budapesti Pál Gábor nem tagadta meg a vallomást a Veszprém Megyei Bíróság keddi tárgyalásán, szemben az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottal. Vallomása szerint azt a megjegyzést hallotta Raffael Sándor elsőrendű vádlottól: "te jó isten, mit tettem, gyilkos vagyok, ezért életfogytiglant fogok kapni".

Pál Gábor elmondta azt is: a veszprémi Patrióta lokál előtti verekedést és gyilkosságot követően az autóban Raffael Sándor bal oldalról - feltehetően a kocsi irattartójából - elővett egy kést, és azt azzal a kijelentéssel adta át Németh Győzőnek, az ügy másodrendű vádlottjának, hogy "használtam". Németh Győző a kést a ruhájába törölte és a 8-as főúton, Várpalota környékén kidobta a kocsi ablakán, vallotta a negyedrendű vádlott.

Vádlottak a Cozma-ügy tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon
Vádlottak a Cozma-ügy tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon

Pál Gábor azt is elmondta, hogy a veszprémi lokálban Németh Győző támadóan lépett fel Marian Cozmával szemben, de nem tudta megütni, mert a sportoló nagyon magas volt. A negyedrendű vádlott azt állította - ellentétben Németh Győző vallomásával -, hogy Cozma nem volt agresszív, nem viselkedett kihívóan.

A táncplaccon történtekről azt mondta, hogy Németh a földre került, fölötte volt Cozma, Raffael széttárt karokkal ment feléjük, de őt fejbe vágták egy üveggel. A negyedrendű vádlott beismerte, hogy ő egy széket kapott fel, és azzal kétszer vagy háromszor hátba vágta Cozmát. Szerinte a cipőjén feltehetően azért azonosíthatták később a szakértők Cozma vérét, mert a sportolónak erősen vérzett a szája és az orra. Állítása szerint ekkor jelent meg a helyszínen Bihari Csaba, az ügy ötödrendű vádlottja és bekapcsolódott a verekedésbe.

A negyedrendű vádlott vallomása szerint egyszer csak azt vette észre, szinte teljesen egyedül van a diszkóban, valamennyi társa eltűnt. Fent állítása szerint két személyt látott a földön feküdni, de nem törődött velük, mert meglátta a társait a bejárattól jobbra. Állítása szerint Németh Győző jött vele szembe és azt kiáltotta, hogy "a Csoki (Raffael Sándor) szúrt, a Csoki szúrt, hol a Csoki".

Pál Gábor szerint ezután távoztak a helyszínről, majd útközben hívták Raffael Sándort, hogy Németh Győzővel átszállnának az  ő kocsijába, hiszen ők is Budapestre mennének. Raffael a 8-as főúton bevárta őket, átszálltak a kocsijába és a fővárosba utaztak.

A szembesítés során Raffael Sándor és Németh Győző is tagadta Pál Gábor állításait. Raffael szerint Pál Gábor lepaktált az ügyészséggel, ezért vallott ellene.

Hétfőn a bíró ismertette Sztojka Iván rendőrségi vallomását, amely szerint Németh Győző kezdte a verekedést, ő támadt rá "arra a magas gyerekre", azaz Marian Cozmára. Sztojka vallomása szerint "Csoki ordított, teljesen meg volt vadulva".

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait - a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset - életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény ügyében hét ember ellen emeltek vádat.