Betiltják az állatos fétisvideókat

2010.09.15. 20:33
Elfogadta szerdán az amerikai szenátus illetékes bizottsága a képviselőház júliusi döntését, amely betiltja azoknak a szexvideóknak a forgalmazását, amelyekben fétistárgyként használt állatokat megcsonkítanak vagy megölnek.

Az igazságügyi bizottság döntése elviekben azt jelenti, hogy a szenátus szavazásakor szinte biztosra vehető a tilalom törvényesítése. A képviselőház 416 igennel, három nem ellenében megszavazott jogszabálya szerint akár öt év börtönnel is büntethető az, aki ilyen filmet elad vagy forgalmaz.

A jogszabály kivételt tesz a vadászatról, csapdahasználatról, horgászatról, halászatról, állatorvoslásról és állattenyésztésről készült filmekkel.

Nancy Perry, az amerikai kormány állatvédelmi ügyekben illetékes hivatalának alelnöke azt mondta szerdán a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt: az interneten tömegesen tűnnek fel állatos fétisvideók, amelyek az állatokkal szembeni kegyetlenkedés legszélsőségesebb megnyilvánulásainak megjelenési formái.

Jon Kyl republikánus szenátor közölte: ő és más szenátorok is mindent elkövetnek az ilyen kegyetlenkedések felszámolása érdekében.

A demokrata párti Patrick Leahy úgy fogalmazott: a szólásszabadság híve, de kell lenniük kivételeknek, amikor az alkotmány erre vonatkozó első kiegészítése nem érvényes, és ezek közé tartoznak ezek az obszcén, állati videók, amelyek nélkülöznek minden társadalmi értéket.