Buldózerrel támadtak Nak polgármesterére

2010.09.17. 09:28
Évek óta rossz viszonyban van a helybéliekkel egy holland gazdálkodó a Tolna megyei Nakon, csütörtökön újabb incidens történt, a rendőrség nyomoz.

Traktorral el akarta ütni Nak polgármesterét és a helyi közmunkásokat egy holland állampolgár Felsőhetény Nakhoz tartozó részén, írja a Tolnai Népújság.

Rácz Róbert polgármester az Index érdeklődésére elmondta: a közmunkások a holland férfi földjéhez vezető bekötőút szélét tisztították az elburjánzott cserjéktől csütörtökön, amikor a holland férfi megjelent, és feléjük irányította traktorját. A munkások el tudtak ugrani előle, az egyiküket azonban elsodorta a traktor, a munkás "egy tócsában landolt" - mondta Rácz Róbert. A közmunkások riasztották a polgármestert, hogy baj van, aki hívta a rendőrséget, majd a helyszínre sietett.

Mire a polgármester a helyszínre érkezett, a férfi is visszatért egy nagyobb, tolólappal felszerelt géppel, és nemcsak a munkásokat, de őt is el akarta ütni, miközben németül fenyegetőzött, és középső ujját rázta feléjük. "Többször megkísérelt elgázolni a buldózerrel, oda-vissza tolatva legalább háromszor jött felénk, játszott velünk, mint macska az egérrel."

A holland férfi végül széttúrta a munkások által összerakott fát, és amikor megjelentek a rendőrök, elhajtott, vissza a magánterületére.

A holland férfi évekkel ezelőtt megvásárolta a felsőhetényi termelőszövetkezeti majort, és ott farmerkedett. A külföldi gazdálkodónak már jó ideje vannak konfliktusai a helyi önkormányzattal. A majorhoz vezető, önkormányzati tulajdonú bekötőutat nem tartja karban, sőt önhatalmúlag sorompóval le is zárta, noha több helybélinek is vannak földjei a környéken és szeretnék használni az utat, mondta a polgármester.

Közmunkások tavasszal is próbálkoztak az út megtisztításával, a holland férfi akkor is összetűzésbe keveredett velük, elvette szerszámaikat, és csak napok múlva adta vissza azokat.

A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a holland féri ellen, tájékoztatta az Indexet Kitanics Zsuzsanna, a Dombóvári Rendőrkapitányság sajtóreferense. A helyszíni szemle és a tanúkihallgatások után most zajlik az adatgyűjtés, a rendőrség egyeztet a közlekedési ügyéssszel is.

A gyanúsított egyelőre szabadlábon védekezik, de akár őrizetbe is vehetik és elrendelhetik előzetes letartóztatását, amennyiben például fennáll a veszélye, hogy szökni próbál, vagy a tanúkat megpróbálja befolyásolni. A holland gazdálkodó három év szabadságvesztést is kaphat, amennyiben bűnösnek találja a bíróság.