Gyilkos galócát tálaltak fel a családi vacsorán

2010.09.23. 09:32
Egy alsóújlaki család hét tagja gyilkos galócát evett, a gombát szedő 25 éves férfi meghalt, édesanyját életveszélyes állapotban kezelik a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházban, a többiek állapota kielégítő - írta a Vas Népe.

A Vas Népe információi szerint szombaton családi összejövetelt tartottak Alsóújlakon, a hét fős társaság ebédre gyilkos galócát evett, amit korábban a család egyik huszonöt éves tagja szedett. Állítólag a súlyosan mérgező gombát a galambicával keverte össze.
A társaság öt tagját a Vas Megyei Markusovszky Kórházba szállították vasárnap, a betegek gyomrát kimosták és hétfőn tovább küldték őket a fővárosi kórház speciális osztályára. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályának főorvosa elmondta: összesen hét beteg érkezett hozzájuk az alsóújlaki gombavacsora miatt, öt beteget Szombathelyről, egyet Zalaegerszegről, egyet pedig Nagykanizsáról szállítottak be.

A gombát szedő 25 éves férfin már nem tudtak segíteni, ő meghalt. A férfi édesanyja életveszélyes állapotban van, a többiek állapota jónak mondható.

Zacher a Vas Népének elmondta, nagyon sokan érkeznek gombamérgezés miatt a kórházba, naponta négy-öt beteget vesznek fel az osztályba. A gyilkos galóca alattomos gomba, jó íze és jó illata  van. Más mérges gombánál egy-két óra után jelentkeznek a mérgezés tünetei, hányással és hasmenéssel, a gyilkos galócánál azonban nem ez a helyzet. Egy nap is eltelhet, amíg a betegnél jelentkeznek a tünetek,  máj- és veseelégtelenség, valamint szívritmuszavar is felléphet. Egy gombafej már olyan mennyiségű méreganyagot tartalmaz, mely halált is okozhat. A gyilkos galócát fogyasztók tíz százaléka bele is hal a mérgezésbe - tette hozzá dr. Zacher Gábor.